Najveće ekonomije sveta i Balkana (Infografika) – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Najveće ekonomije sveta i Balkana (Infografika)

Gledajući na globalni bruto društveni proizvod (BDP), usklađen s paritetom kupovne moći, Kina je najveća ekonomija sveta sa BDP-om većim od 25.000 milijardi američkih dolara.

Međunarodni monetani fond (MMF) projektovao je rast kineske ekonomije u 2019. godini za 6,3 odsto, dok Sjedinjene Američke Države, koje zauzimaju drugo mesto sa BDP-om većim od 20.000 milijardi dolara, imaju projektovani rast od 2,3 odsto.

Azijske zemlje, među deset najboljih ekonomija sveta, imaju najbolja predviđanja rasta, uprkos usporavanju globalne ekonomije. Evropske ekonomije, kao što su Italija i Nemačka, bore se da održe ekonomski rast, a istu sudbinu u Aziji deli industrijalizovani Japan.

Prema procenama MMF-a Kina i SAD će ostati na vrhu do 2024. godine, dok bi Indonezija trebala da pretekne Nemačku. Do 2030. očekuje se da Indija preuzme drugo mesto od SAD-a. Do tada se očekuje i da Kina bude najveća ekonomija sveta i po nominalnom BDP-u, i to mesto preuzme od SAD-a, prenosi Aljazeera Balkans.

Najveći BDP u regiji (61,25 miliona dolara) ima Hrvatska, ali i najmanji predviđeni rast (2,6 odsto). Procenjuje se da bi Kosovo, koje ima najmanji BDP po stanovniku u regiji, trebalo imati najveći ekonomski rast u 2019.

Izvor: Aljazeera

Tags
Back to top button