Leskovac najprivlačniji mali grad u Evropi za investitore – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Leskovac najprivlačniji mali grad u Evropi za investitore

Magazin fDi, publikacija britanskog Fajnenšal tajmsa, u izdanju liste „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ za 2024. godinu, rangirao je Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mali grad za investitore.

Reč je o listi koja rangira najbolje investicione lokacije u Evropi, a Srbija se istakla sa nekoliko gradova i regiona koji su se našli među najboljim lokacijama za investiranje.

Tako se i ove godine Beograd našao u vrhu u svojoj kategoriji, a Leskovac je pobednik u kategoriji manjih gradova.
Pored Beograda i Leskovca, ugledni britanski poslovni magazin je Kragujevac rangirao u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova, a na listi FT našli su se i Šimanovci, Zrenjanin i Subotica.

Beograd na sedmom mestu

Kada je reč o Beogradu, navodi fDi, u grupi Ljudski kapital i stil života glavni grad Srbije je zauzeo sedmo mesto jer se ističe bogatom kulturnom scenom, visokim standardom života i raznovrsnim obrazovnim mogućnostima, što ga čini privlačnim za strane stručnjake i mlade talente.

Pre svega, istaknuta je IT industrija kao i uslužna industrija, a te rezultate potvrđuje i veliki broj stranaca koji je došao u Beograd da živi i radi u prethodnih nekoliko godina.

U grupi Efikasnost troškova, Beograd je zauzeo deveto mesto, jer nudi konkurentne troškove života i poslovanja u poređenju sa drugim evropskim gradovima, što je privlačno za kompanije koje traže ekonomično poslovanje.

Beograd je zauzeo osmo mesto u grupi – Poslovno okruženje, s obzirom da je poznat po povoljnom poslovnom okruženju, jednostavnim administrativnim procedurama i podršci za strane investitore. Kako je je navedeno u obrazloženju, Vlada Srbije načinila je značajne napore prethodnih godina da pojednostavi procedure za poslovanje velikih, ali i malih preduzeća, kao i preduzetnika, što je sve omogućilo da Beograd bude na ovoj listi ispred gradova poput Kelna i Glazgova.
ačajna prednost Beograda je kvalitet radne snage

Ugledni poslovni magazin navodi kao začajne prednosti Beograda kvalitet radne snage odnosno veliki broj visokoobrazovanih ljudi koji sada već godinama rade u globalnim kompanijama. Beograd je uspeo da stekne reputaciju odlične destinacije za investitore koji traže talentovane i specijalizovane inženjere i inženjerke.

Po pitanju kvaliteta infrastrukture, Beograd ima dobro razvijenu infrastrukturu, posebno u oblasti saobraćaja i telekomunikacija, što olakšava poslovanje i život građanima.

Takođe ima izuzetan geografski položaj pošto se, kako je navedeno, nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, što ga čini idealnom lokacijom za kompanije koje žele da posluju na tržištima oba regiona.

Britanski magazin navodi kao značajne investitore koji su prisutni Microsoft, NCR, IBM, Rivian, Luxsoft, kao i značajna ulaganja u nekretnine i razvoj poput Beograda na vodi. Leskovac je u kategoriji mikrogradova kada je reč o efikasnosti troškova zauzeo čak prvo mesto.

Leskovac se ističe kao najpovoljniji mikro evropski grad budućnosti

Kako je navodi FT, Leskovac se ističe kao najpovoljniji mikro evropski grad budućnosti po efikasnosti troškova, što ga čini izuzetno atraktivnim za investitore koji traže ekonomično poslovanje.

Leskovac je poznat po tekstilnoj industriji jer ima razvijenu infrastrukturu u toj oblasti, što privlači investitore iz ove industrije.

Očekuje se da će Leskovac uz razvijanje infrastrukture i dodatna ulaganja privući još investitora. Fajnenšal tajms navodi da grad ima tradiciju u proizvodnji i da ima obučenu i kvalifikovanu radnu snagu spremnu za zapošljavanje.

Leskovac se nalazi u južnom delu Srbije i ima dobre saobraćajne veze sa ostalim delovima zemlje i regiona, što olakšava distribuciju proizvoda i pristup tržištima, a najveći investitori koji posluju u tom gradu su Yura, Delphi/Aptiv Contract Services, Fush, Falke i RIM Group.

Kragujevac je rangiran u kategoriji srednjih gradova

Kragujevac je rangiran u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova. Grad ima povoljne troškove života i poslovanja, što je privlačno za investitore koji traže ekonomično poslovanje.

Takođe, ima bogatu industrijsku tradiciju i razvijenu industrijsku infrastrukturu, što ga čini atraktivnim za investicije u proizvodnju i automobilsku industriju.

Kragujevac, kako je navedeno, ima i visokoobrazovane radnike zahvaljujući prisustvu Univerziteta u tom gradu, što je važno za kompanije koje traže kvalifikovanu radnu snagu.

Uskoro u Kragujevcu počinje i izgradnja Inovacionog distrikta, koji će uz Data centar doprineti da se velike IT i inovacione kompanije razvijaju i u Kragujevcu.

Grad se nalazi u centralnom delu Srbije, sa dobrim saobraćajnim vezama sa ostalim delovima zemlje, što olakšava distribuciju proizvoda i pristup tržištima, a najznačajniji investitori su Stelliantis, Yanfeng, Wacker Neuson, Shenchi Automotive, Puratos, MIND Grupa i Oracle. U kategoriji mikrogradova za efikasnost troškova Šimanovci su zauzeli četvrto mesto, Zrenjanin peto, a Subotica šesto mesto. Po efikasnosti troškova sva tri mesta se ističu po efikasnosti troškova, nudeći konkurentne uslove za poslovanje i investicije. Kako je navedeno, imaju razvijenu industrijsku infrastrukturu i tradiciju, što ih čini atraktivnim za investicije u različite sektore.

Šimanovci, Zrenjanin i Subotica – pružaju podršku i olakšice za investitore

Kada je reč o lokaciji, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica imaju povoljne geografske položaje, sa dobrim saobraćajnim vezama, što olakšava pristup tržištima i distribuciju proizvoda.

Sve tri lokalne samouprave pružaju podršku i olakšice za investitore, što doprinosi njihovoj privlačnosti kao investicionih destinacija.

Imaju obučenu radnu snagu, što je važno za kompanije koje traže kvalifikovane radnike, a nmajznačajniji investitori su Pećinci – Robert Bosch, Coficab, Chemical Agrosava, Ivković Investment Group, CTP Sigma, Dr. Oekter, u Zrenjaninu – Linglong Tire, Avalon, Essex Europe, GLM, Novares, u Subotici – Continental, Boysen, Don Don, Pionir i Andex.

Kada je reč o drugim zemljama, na listi „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ istaklo se nekoliko gradova iz centralne i istočne Evrope: Frankfurt u Nemačkoj, Vrloclav u Poljskoj i grad Luksemburg.

Ti gradovi su se izdvojili kao lideri u svojim kategorijama: veliki gradovi, srednje veličine i mali gradovi.

London je potvrdio svoje vođstvo u kategoriji velikih gradova, dok je Barselona istaknuta kao top destinacija za strana direktna ulaganja. Fajnenšal tajms navodi da je u Evropi u 2023. investiciona klima bila izazovna, sa opadanjem investicija u odnosu na prethodnu godinu kako u broju projekata tako i u kapitalnim investicijama. U celini, udeo Evrope u globalnim stranim direktnim ulaganjima smanjio se 2023, sa oko 29 odsto ukupnih projekata, u poređenju sa oko 36 odsto u 2022.

Na osnovu performansi u pet podkategorija – ekonomski potencijal, poslovna uslužnost, povezanost, ljudski kapital i stil života, kao i efikasnost troškova, rangirani su najperspektivniji investicioni ciljevi u Evropi.

Ocenjeno je 330 evropskih gradova podeljenih po veličini stanovništva u pet grupa – velikih, srednje velikih, malih i mikro gradova.

Izvor: Tanjug

Back to top button