Fejsbukov projekat digitalne valute podržala 21 kompanija – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Fejsbukov projekat digitalne valute podržala 21 kompanija

Udruženje Libra predstavilo je danas 21 partnera koji su se obavezali da će učestvovati u projektu pokretanja kriptovalute.

Imajući to u vidu, Fejsbuk ne namerava da odustane od lasniranja Libre uprkos brojnim kritikama. Članovi Udruženja Libra, koje je Fejsbuk osnovao da uspostave novu digitalnu valutu, došli su u Ženevu na svoj prvi službeni sastanak. Među 21 osnivačem su Uber, Spotify i Vodafone…

Kao što je objasnio predsednik Uprave Bertrand Perez, članovi osnivači potpisali su statut Libre. “Sada imamo apsolutno uverenje u njihovo učešće, tako da u potpunosti verujemo u projekat”.

Udruženje, koje je službeno neprofitne prirode, u početku je očekivalo puno veće zanimanje, ali iz konzorcijuma je izašlo nekoliko važnih partnera, uključujući Mastercard, Visa, Paypal, Ebay i Stripe. To je, prema analitičarima, značajno poljuljalo poverenje u projekat, ali Fejsbuk je rekao da ne planira odustati.

Na račun Libre, od samog početka su se pojavile mnoge nedoumice i kritike, koje dolaze od vlada, centralnih banaka, regulatora i supervizora finansijskih sistema te tehnoloških stručnjaka iz celog sveta. U Evropi, Evropska komisija ispituje potencijalne učinke Libre na konkurenciju, a Evropska centralna banka je kritična.

Zato Libra ne isključuje odlaganje službenog predstavljanja valute, koje je planirano za sredinu sledeće godine.
“Cilj nam je stvoriti čvrstu i izdržljivu valutu koja će preživeti dugoročno”, rekao je Perez danas.

Čak je i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg više puta tvrdio da će Libra biti pokrenuta bez obzira na kritičare. Međutim, priznao je da će zbog nenaklonjenih odgovora, možda trebati više vremena.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button