UniCredit banka uvodi negativne kamatne stope na štednju – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

UniCredit banka uvodi negativne kamatne stope na štednju

Italijanska banka UniCredit uvešće negativne kamatne stope, ali samo na depozite veće od milion evra, saopšteno je iz banke, ublažavajući početne namere o prebacivanju dela troškova na klijente.

Evropske banke pokušavaju naći rešenje za smanjene prihode od kreditiranja nakon odluke Evropske centralne banke (ECB) o sniženju kamatnih stopa na njihove depozite još dublje u negativno područje, na 0,5 odsto.

Izvršni direktor UniCredita Žan Pjer Mustier pozvao je u ECB u ime Evropske bankovne federacije, čiji je predsednik, da ublaži uticaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučujući uvođenje naknada na depozite. Prošle nedelje Mustier je izjavio da u UniCreditu rade na merama kojima bi prebacili troškove ECB-ovih negativnih kamatnih stopa na klijente sa depozitima većim od 100 hiljada evra.

Iz UniCredit banke su u ponedjeljak naglasili da će banka uvesti negativne kamatne stope, ali samo klijentima koji na računima drže više od milion evra. Oni čine manje od 0,1 odsto baze.

“Za depozite… čiji bilans premašuje prag od milion evra, razmotrićemo sa klijentima ad hoc mere kako bi se uvažile direktne promjene u makroekonomskom okruženju”, pojasnio je PR UniCredita.

Banka im namerava ponuditi i alternativna rešenja.

“Kao alternativu, ponudićemo ulaganja u investicione fondove koji ciljaju na pozitivne prinose, i to bez naknada.”

Udruženja italijanskih banaka oštro su kritikovala “neodgovornu” Mustierovu najavu a u udruženju potrošača Codacons najavili su da će takve poteze banaka osporavati pred sudom. Italijani su skloni štednji u bankama koja je u avgustu dostigla 1.170 milijardi evra, prema podacima centralne banke. Banke u Italiji mogu naplaćivati kamate na štednju ali većinom to ne rade kako njihovi klijenti ne bi prešli u neku od konkurentnih banaka.

Globalni bankarski div UBS najavio je u julu da će od novembra u matičnoj Švajcarskoj naplaćivati negativnu kamatnu stopu od 0,75 odsto bogatim klijentima čija štednja premašuje dva miliona švajcarskih franaka.

U Danskoj, koja je među prvima uvela negativne kamatne stope na štednju, dve banke su već počele naplaćivati kamate na štednju bogatim klijentima a početkom oktobra istu meru je najavio i Spar Nord.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button