Erste slavi 200. godišnjicu osnivanja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste slavi 200. godišnjicu osnivanja

„Niko ne treba da zbog starosti, pola, socijalnog statusa ili nacionalnosti bude sprečen da uživa u mogućnostima
koje se pružaju svim štedišama”, piše u osnivačkom aktu prve štedionice u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Osnovana u Beču pre tačno 200 godina na ovom principu, Erste je i dalje posvećena cilju da finansijski i društveni napredak bude dostupan svima u regionu CIE. Na osnovu hrabrog principa „širenja i obezbeđivanja prosperiteta”, brojne štedionice su formirane širom regiona u decenijama koje su usledile nakon osnivanja Erste 1819. godine.

Novosadska štedionica, prva štedionica na teritoriji današnje Srbije, čija je Erste Banka naslednica, osnovana je
1864. u Novom Sadu. Danas Erste Banka Srbija opslužuje blizu 500.000 klijenata i i dalje je posvećena
demokratizaciji bankarstva, dajući svoj doprinos pozicioniranju Erste Grupe kao vodeće bankarske grupe u
Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Svečanosti povodom proslave 200. godišnjice, održanoj juče u bečkoj koncertnoj dvorani Muzikferajn,
prisustvovalo je oko 1500 zvanica iz javnog života Austrije i Centralne i Istočne Evrope, uključujući i predsednicu
Vlade Srbije Anu Brnabić, kao i predsednika Austrije Aleksandera van der Belena i austrijsku kancelarku Brigit
Birlajn.

Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG: „Ponosni smo na svoje nasleđe i dugoročnu ispravnost i relevantnost svojih osnivačkih principa. Ti principi i istorija naprednog razmišljanja nalaze se u osnovi onoga što je danas Erste Grupa: moderna banka koja posluje sa stanovništvom i privredom i koja je snažno posvećena Centralnoj i Istočnoj Evropi. Naši osnivački principi nam takođe daju smernice za budućnost – nastavićemo da pomažemo klijentima da se staraju o svom finansijskom zdravlju, da stvaraju i štite prosperitet i realizuju nove poslovne ideje i lične ciljeve.”

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke u Srbiji: „Prva štedionica u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ’Erste Oesterreichische Spar-Casse’, kao i najstarija finansijska institucija na tlu Srbije, Novosadska štedionica, dele dugu istoriju i počivaju na istim vrednostima od samih početaka, kada su pre 200, odnosno 155 godina krenule od važne ideje da je stvaranje finansijske nezavisnosti građana preduslov za obezbeđivanje i širenje prosperiteta u društvu. Erste Banka u Srbiji nastavlja da sledi principe svojih osnivača i pruža podršku klijentima da, verujući u svoje ideje i potencijale, donose dobre finansijske odluke – kako za sebe i svoje bližnje, tako i za rast i razvoj svojih poslovnih poduhvata. Pored toga, kroz program finansijske edukacije koji smo pokrenuli, omogućavamo građanima da steknu finansijska znanja koja mogu značajno da utiču na njihove živote. Bankarske usluge približavamo i onima kojim u našem društvu često nisu dostupne – od startapa i socijalnih preduzeća do organizacija civilnog društva. Gradimo banku koja će i u budućnosti biti potpuno prilagođena
klijentima, stvarajući vrednost za njih, kao i za naše zaposlene i akcionare.“

 

Tags
Back to top button