Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija sveta – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija sveta

Rusija se na osnovu rezultata iz protekle godine vratila među deset najvećih svetskih ekonomija, što se dogodilo prvi put za osam godina, sledi iz podataka Svetske banke i nacionalnih statističkih službi.

Tokom protekle godine Rusija je proizvela roba i usluga u vrednosti od 2,3 biliona dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mesto u svetu prema tom pokazatelju.

Poslednji put Rusija je bila među 10 najvećih ekonomija sveta 2014. godine, kada je bila na devetom mestu, s pokazateljom od 2,05 miliona dolara. Prošle godine bila je na 11. mestu.

Najveća ekonomija sveta prošle godine su bile Sjedinjene Američke Države s nominalnim BDP-om od 25,46 biliona dolara. Na drugom mestu je Kina sa 17,94 biliona, a na trećem Japan sa 4,17 biliona dolara.

Nemačka je ostala na četvrtoj poziciji s BDP-om od 4,07 biliona dolara, na petom mestu je Indija s 3,4 biliona dolara, Velika Britanija je sačuvala šestu poziciju s 3,07 biliona dolara, a Francuska je ostala sedma s 2,78 biliona dolara.

Na devetom mestu je Kanada s BDP-om od 2,14 biliona dolara, dok je Italija za godinu dana pala za dve pozicije i dospela na deseto mesto, s pokazateljem od 2,01 biliona dolara. Iz prvih deset je ispala Južna Koreja koja je sada na 13. poziciji.

Sputnjik

Tags
Back to top button