Mali: Rast srpske ekonomije u julu 4,4 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Rast srpske ekonomije u julu 4,4 odsto

Stopa rasta srpske ekonomije u julu ove godine iznosi 4,4 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da se, ako se taj trend nastavi u avgustu i septembru, u 2019. godini može očekivati rast domaćeg BDP-a od najmanje tri odsto.

Mali je rekao da je za ovu godinu projektovan rast BDP-a od 3,5 odsto, ali da su podaci za prvi i drugi kvartal ukazivali da ekonomija usporava, što je posledica krize u Nemačkoj i drugim zemljama koje su veliki spoljnotrgovinski partneri Srbije, preneo je Tanjug.

“U julu ove godine stopa rasta srpske ekonomije je 4,4 odsto i, ako se tako nastavi, sigurno ćemo dostići rast od tri odsto u ovoj godini. S obzirom na to da smo najavili veliki nacionalni investicioni program i da ćemo12 milijardi evra investirati u infrastrukturu, očekujem više stope rasta u narednim godinama”, rekao je Mali juče na radnom sastanku u Beogradu sa privrednicima Slovenije, u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji.

Mali je ocenio da neće biti jednostavno odgovoriti izazovima iz okruženja i sveta, kao što su trgovinski rat i odnosi SAD i Kine, ali da je, ako Srbija i dalje bude šampion u privlačenju stranih investicija i ako rastu lična potrošnja, javne investicije i izvoz, moguće da BDP dostigne pet, šest i ili sedam odsto.

“Sa fiskalnom konsolidacijom, koju smo završili, pred nama je samo jedan izazov – kako da nađemo mogućnost da naša ekonomija još brže raste”, rekao je Mali i dodao da je nacionalni investicioni program jedna od komponenti koja je veoma važna za razvoj srpske ekonomije.

Tags
Back to top button