ECB beleži snažan rast potražnje za hitnim kreditima u prvom tromesečju 2020. – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEKrediti

ECB beleži snažan rast potražnje za hitnim kreditima u prvom tromesečju 2020.

Potražnja kompanija za hitnim bankarskim kreditima naglo je porasla u prvom tromesečju a trend će se verojatno nastaviti zbog razornog uticaja pandemije na ekonomiju, pokazao je izveštaj Evropske centralne banke (ECB).

“Potražnja kompanija za kreditima odnosno povlačenje novca iz kreditnih linija snažno su porasli u prvom tromesečju 2020. jer jekompanijama hitno trebala likvidnost”, konstuje ECB u redovnom tromesečnom istraživanju.

Istraživanje se bazira na anketi koja je obuhvatila 144 banke a sprovedena je od 19. marta do 3. aprila.

“U drugom tromesečju se očekuje dalji rast potražnje kompanija za kreditima, na najvišem neto nivou od kada se istraživanje počelo sprovoditi 2003. godine”, saopštila je ECB, prenosi portal SeeBiz.

Istraživanje pokazuje i da su banke u prva tri ovogodišnja meseca postrožile standarde dodele kredita, iako u manjoj meri nego za vreme svetske finansijske i naknadne dužničke krize u evrozoni, napominju u centralnoj monearnoj instituciji evrozone.

U drugom tromesečju standardi dodele kredita kompanijama verojatno će biti znatno ublaženi, između ostalog i zahvaljujući ECB-ovim merama jačanja likvidnosti i državnim garancijama, pokazuje istraživanje.

“Standardi dodele kredita domaćinstvima u prvom tromesečju znatnije su postroženi nego oni za kredite kompanijama a u drugom tromesečju verojatno će biti još strožiji”, utvrdila je ECB.

Tags
Back to top button