NBS: Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja ostaje 0% – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS: Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja ostaje 0%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju zadrži na nivou od 0%.

Obračun referentnog pokazatelja zasniva se na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda od njegovog dugoročnog trenda.

Na osnovu podataka iz juna 2019. godine, učešće ukupnih kredita u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 75,3%, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća iznosila –6,7 procentnih poena.

Ocenjeno odstupanje učešća ukupnih kredita u bruto domaćem proizvodu pokazuje trend rasta, ali je i dalje ispod svog dugoročnog trenda, što ukazuje na to da je finansijski ciklus u fazi u kojoj bi uvođenje stope kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala iznad 0% moglo biti ograničavajući faktor ukupne kreditne aktivnosti.

Ipak, primetno je zatvaranje jaza u pojedinim segmentima kredita sektora stanovništva, što ukazuje na prisutan rizik u ovom segmentu kreditiranja.

Ovo je uticalo na to da Narodna banka Srbije u decembru prošle godine donese set podzakonskih akata radi eliminisanja potencijalnih rizika po finansijsku stabilnost i građane Republike Srbije, bez neželjenih posledica na ukupnu kreditnu aktivnost.

Tags
Back to top button