Universal Capital banka kupovala akcije Budvanske rivijere i Svetog Stefana – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEKOMPANIJESVE VESTI

Universal Capital banka kupovala akcije Budvanske rivijere i Svetog Stefana

Universal Capital banka, u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa, sa skrivenog kastodi računa kupovala je juče za nepoznatog klijenta na Montenegroberzi akcije nove firme “Sveti Stefan hoteli”, kao i najveći deo prometovanih akcija, na slobodnom delu tržišta, HG “Budvanska rivijera”.

Prodato je ukupno 5.040 akcija “Sveti Stefan hotela” po ceni od tri evra ili za ukupno 15,120 evra. Akcijama “Budvanske rivijere” trgovalo se za ukupno 23.435 evra, a prodato je 3.927 akcija po prosečnoj ceni od 5.967 evra. Ova prosečna cena bila je za 1,15 odsto viša u odnosu na prethodni dan trgovine.

Do aktivnije trgovine na tržištu kapitala ovim hartijama dolazi nakon što je pre nekoliko dana završeno restrukturiranje “Budvanske rivijere” uoči predstojećeg oglašavanja državnog tendera, budući da Vlada planirala ove godine da proda tu državnu kompaniju.

Posle sprovedene korporativne aktivnosti ukupna kapitalna vrednost HG “Budvanska rivijera” iznosi 55,04 miliona, ukupan broj akcija je 8.110.763, a nominalna vrednost po akciji je 6,786 evra. Ukupna kapitalna vrednost “Sveti Stefan hotela” iznosi 25,85 miliona ili 8.110.763 akcija, nominalne vrednosti 3,187 evra.

Realna vrednost obe kompanije nakon prošlogodišnje procene mnogo je veća.

Procenjena vrednost za hotelske komplekse Sveti Stefan i Miločer, sa zemljištem, bila je oko 60,64 miliona evra. Oni su od januara 2007. pod višedecenijskim zakupom Statisove firme “Adriatic Properties”.

Vrednost preostalog dela “Budvanske rivijere” iznosi oko 148,7 miliona evra, a za njenu privatizaciju je zainteresovan Kostić.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button