Srbija zvanično postala član Azijske infrastrukturne investicione banke – Bankar.rs
SVE VESTI

Srbija zvanično postala član Azijske infrastrukturne investicione banke

Republika Srbija zvanično je postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je to velika vest za Srbiju, koja učlanjenjem u tu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata, saopštilo je ministarstvo finansija.

Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke.

To je potvrđeno u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je potvrđeno članstvo.

Prijem u članstvo potvrđen je Rezolucijom borda guvernera AIIB, 15. avgusta 2019. godine.

Ministar Siniša Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je s radom 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button