Srpska i mađarska berza električne energije se spajaju do kraja godine – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Srpska i mađarska berza električne energije se spajaju do kraja godine

Očekuje se da će berze električne energije Srbije i Mađarske spojiti do kraja godine kako bi stvorile snažnog regionalnog igrača, rekao je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

Spajanje bi osiguralo pristup na jednoj tački na tržištima električne energije zemalja centralne i jugoistočne Evrope, povećavajući likvidnost tržišta za dnevnu trgovinu kao i profitabilnost i efikasnost dvaju operatora, rekao je Antić nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijartom u sredu, navodi se u saopštenju vlade.

U februaru 2018., Beogradska berza električne energije u jugoistočnoj Evropi (SEEPEX) potpisala je memorandum o razumevanju (MoU) sa mađarskom berzom električne energije (HUPX) radi spajanja njihovih berzi i stvaranja međuregionalne razmene električne energije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi (CESE). Dokument su takođe potpisali srpski operater prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS), mađarska kompanija za nezavisnu prenosnu mrežu (MAVIR) i evropska energetska berza EPEX SPOT.

Prema MoU-u, HUPX i SEEPEX će obediniti svoje kompanije koje se bave električnom energijom, istovremeno održavajući stalnu vezu s EPEX SPOT-om, kako bi stvorili snažnog igrača u CESE-u, saopštio je SEEPEX.

EPEX SPOT, EMS i MAVIR nastupiće kao osnivači novoosnovane berze električne energije. Poslednji se oslanja na EPEX SPOT usluge u vezi sa radom dnevnog tržišta i aktivnostima povezivanja dvnevnog tržišta.

Nova berza za električnu energiju biće smještena u Budimpešti i Beogradu, a projekat će biti otvoren za zainteresovane dodatne partnere.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button