Na koliko godina ćete ubuduće moći da uzmete keš kredit? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiNBSSLIDERSVE VESTI

Na koliko godina ćete ubuduće moći da uzmete keš kredit?

Narodna banka je od januara skratila rok za odobravanje keš kredita sa 10 godina na osam. Sledeće godine takvi krediti odobravaće se na sedam godina, a od 2021. na godinu manje. Gotovinski krediti s rokom otplate iznad osam godina nisu zabranjeni, ali će rizik odobravanja na duži period od propisanog zahtevati dodatnu garanciju banaka.

Prvo su banke brojale do deset, a sada odbrojavaju unazad – do šest. Takav je rok odobravanja keš kredita stanovništvu. Šta je ohrabrilo banke da keš kreditima zaduže stanovništvo sa 460 milijardi dinara, čak 30 milijardi više od nivoa stambenih pozajmica?

Posle nekoliko godina otpisa, reprograma i prodaje nenaplativih potraživanja, banke su najzad stabilizovale poslovanje, a nivo nenaplativih kredita svele na 5,2 odsto, što je istorijski najniži nivo. U međuvremenu je i referentna kamata snižena na svega 2,5 odsto, i to je novi kreditni zamajac.

“Smanjenje referentne kamatne stope na najniži nivo u režimu ciljane inflacije zajedno sa većom konkurencijom među bankama, nižom premijom rizika zemlje i niskim kamatnim stopama na tržištu novca u zoni evra doprinelo je rastu kreditne aktivnosti od 9,9 procenata”, rekao je Darko Kovačević, direktor sektora u Narodnoj banci Srbije.

I pojedine banke, prilikom odobravanja zaduženja sa kraćim rokom, nude niže kamate, dok za pozajmice sa dužim rokovima od, na primer, tri godine kamate stepenasto rastu. Građani treba da provere da li ugovaraju kredit sa fiksnom ili varijabilnom stopom, jer ne nude sve banke iste kamate.

“S obzirom da je prethodnih godina referentna stopa imala trend pada to se direktno odrazilo i na kretanje belibora – što znači da su kamatne stope tamo gde su klijenti ugovarali varijabilnu kamatnu stopu ili kombinovanu – imale trend pada ili snižavanja”, kaže Mirjana Đorđević, direktor razvoja proizvoda “Zberbanke”.

Prosečan građanin zadužen 1.200 evra 

Bankari smatraju da usporavanje keš pozajmica neće doći preko noći. Prosečan građanin Srbije sa ličnim zaduženjem od oko 1.200 evra još nije u kategoriji najzaduženijih u odnosu na komšije u regionu.

“Potreba klijenata za kreditima se nikada neće umanjiti. Ukoliko klijent i otplati svoj kredit on će u nekom budućem periodu verovatno imati potrebu da se opet zaduži. Mere NBS su vrlo dobre u tom smilu što će da zaustaviti balon prezaduživanja klijenata”, smatra Đorđevićeva.

Posle konverzije kredita u švajcarskim francima, skoro 16.000 takvih kredita je konvertovano u evre, pa je veliki broj tih klijenata ponovo kreditno sposoban. Banke snose najveći deo subvencija kamata na te pozajmice.

Taj gubitak one će pokriti oslobađanjem rezervi za rizik takvih kredita. To je još jedan od razloga koji će pospešiti kreditiranje građana i ceo finansijski sistem.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button