Erste banka upozorila: U opticaju mejlovi zlonamjernog sadržaja – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Erste banka upozorila: U opticaju mejlovi zlonamjernog sadržaja

Erste banka Crna Gora skrenula je pažnju korisnicima da je leto period pojačane finansijske aktivnosti fizičkih i pravnih lica kao i odmora, te da hakeri baš ovaj period godine koriste sa ciljem da dođu u posed finansijskih podataka i/ili sredstava korisnika širom interneta. Stoga, kako ističu, ustanovili su da su u opticaju emailovi zlonamernog sadržaja.

“Želimo da vas upozorimo da je moguće da dobijete upravo takav email sa nepoznatih adresa od pošiljalaca koji se lažno predstavljaju kao Erste banka ili njeni zaposleni. Radi se o pokušaju takozvane „phishing“ prevare i u konkretnom slučaju koji smo ustanovili, naslov emaila je „POTVRDA O PLAĆANJU“, sadrži dokument naziva „POTVRDA O PLAĆANJU.pdf.ace“, a ime pošiljaoca je navodno „Erste Bank“, saopštili su iz ove banke.

Poruka je, kako ističu, na crnogorskom jeziku sa elementima ekavice.

“Radi se o malicioznoj (phishing) poruci u kojoj napadači zloupotrebljavaju brend Erste banke ne bi li prevarili korisnike da kliknu na prilog maila i na taj način instaliraju zarazu (malware) koji je poslat i prikriven u prilogu. Ukoliko bez klikanja pređete pokazivačem miša preko adrese pošiljaoca – navodno Erste Bank, vidjećete da je mail poslat sa lažne email adrese [email protected]”, objašnjavaju oni.

Korisnicima preporučuju da ukoliko dobiju ovakvu poruku da je odmah izbrišu.

“U slučaju da ste već preuzeli taj dokument, potrebno je da potražite stručnu tehničku pomoć”, napominju oni.

Ovom prilikom podsećaju na koje sve načine korisnici mogu da prepoznaju zlonamernu email poruku, kako da se dodatno zaštite i učine finansijske podatke sigurnijim:

Nestandardna email adresa – Svim mailovima koji nisu poslati sa domena erstebank.me, pristupajte sa posebnom pažnjom. Naime, lažni emailovi mogu biti poslati sa adresa koje su naizgled slične službenim adresama Erste banke (npr. [email protected]).Ukoliko primite mail sa sumnjive adrese, molimo vas odmah kontaktirate Banku radi provere autentičnosti primljenog emaila.

Neobični prilozi (attachment) – Lažnim mailom može biti traženo od vas da instalirate prilog iz maila npr. „erste.exe” ili “pdf.ace”. Erste banka vam nikada neće poslati prilog sa zahtevom da ga instalirate na svoj računar.

Neobični linkovi – Iako se link može činiti ispravnim, pre klika svakako proverite pravu destinaciju na koju vas šalje. To možete učiniti jednostavnim trikom: bez klika, pozicionirajte pokazivač miša iznad linka i proverite kako glasi adresa stranice na koju vas usmerava. Takođe, linku možete pristupiti tako da ručno upišete adresu u internet pretraživač.

Neobičan rečnik – Mailovima koji traže „hitnu akciju“ ili „neodložan odgovor“ pristupajte sa oprezom. Pomno proverite primljeni mail. Imajte na umu da Banka neće nikad od vas tražiti korisničke podatke, PIN ili instalaciju nekakvog alata kroz mail.

Mail bez teksta – Ukoliko primite mail bez teksta i samo sa prilogom, svakako pristupite s oprezom. Banka vam nikad neće poslati mail bez ikakvog sadržaja.

Potvrda antivirusnog programa – Iako mail može imati tekst koji sugeriše da je sadržaj maila proveren putem nekog antivirusnog programa, ovaj tekst može biti lažno umetnut, te se ne treba pouzdati u njega. Dodatno, preporučujemo da koristite antivirusni softver na vašem uređaju koje pružaju zaštitu od malware napada i na taj način zaštitite svoje podatke.

Korisnike upozoravaju da ukoliko prime bilo kakav neobičan prilog najbolje je da ne otvaraju takve priloge dok ne kontaktiraju banku i provere da li je zaista stigao od banke i da li je siguran za otvaranje.

“Dodatne savjete za zaštitu od prevara na internetu možete pročitati na našoj internet stranici www.erstebank.me, sekcija Korisne informacije, stranica Sigurnost”, naglašavaju oni.

Tags
Back to top button