Preko 9,5 milijardi evra sumnjivih transakcija u Holandiji – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Preko 9,5 milijardi evra sumnjivih transakcija u Holandiji

U 2018. godini u Holandiji je registrovan rekordno visok broj sumnjivih finansijskih transakcija.

Reč je o novcu koji se koristi, na primer, za finansiranje terorizma ili o velikim svotama novca koje se preko holandskih bankarskih računa prebacuju u inostranstvo na “pranje”, prenela je holandska televizija NOS.

Prema informacijama koje je objavila holandska Finansijska obaveštajna služba (Financial Intelligence Unit, FIU), radi se o gotovo 58.000 transakcija koje su označene kao sumnjive, sa ukupnim iznosom od preko 9,5 milijardi evra. I ukupan iznos sumnjivih transakcija znatno je viši nego u 2017. godini, kada je iznosio 6,7 milijardi evra.

Najveći broj sumnjivih transakcija odnosi se na pranje novca, finansiranje terorizma i prevaru.

Holandska Finansijska obaveštajna služba dobila je najviše prijava od, između ostalih, banaka, trgovaca, kazina i udruženja kreditnih kartica.

Najviše sumnjivih transakcija prijavile su banke.

Prošle godine je holandska banka ING platila kaznu od 775 miliona evra upravo zato što sistem za otkrivanje sumnjivih transakcija nije bio dovoljno efikasan, nakon čega je banka obećala da će ga unaprediti.

Finansijska obaveštajna služba dosije o sumnjivim transakcijama prosleđuje između ostalog i holandskoj Službi za fiskalne informacije i istrage (FIOD), ali za sada nije poznato koliko je otkrivenih sumnjivih transakcija dovelo i do otkrivanja i hapšenja odgovornih.

Tags
Back to top button