Evro nastavlja da pada u odnosu na dolar – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Evro nastavlja da pada u odnosu na dolar

Kurs evra u četvrtak je na međunarodnim tržištima skliznuo na nove najniže nivoe u dva meseca prema dolaru, dok investitori za dalje smernice u vezi monetarne politike u evrozoni čekaju odluku sa današnje sednice Evropske centralne banke (ECB).

Kurs evra jutros je nakratko pao na 1,1126 dolara, dok su u fokusu tržišta najnovije smernice iz ECB-a.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najvećih svetskih valuta, jutros je iznosio 97,76 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Investitori čekaju da ECB potvrdi kako će se troškovi zaduživanja smanjivati kao i da će ponovno početi s kupovinom obveznica.

Tržišta procenjuju da su izgledi za snižavanje kamatnih stopa za 0,10 postotnih bodova na današnjoj sednici ECB-a oko 50 odsto, što je manja verovatnoća nego prošle nedelje, no poneki investitori očekuju da će predsjednik ECB-a signalizirati dalja smanjenja kamatnih stopa odnosno dalje kvantitativno ublažavanje.

Kurs švajcarskog franka, kojem su podršku pružila očekivanja nižih kamatnih stopa u evrozoni, dostigao je nakratko novi najviši nivo u dvije godine prema evru, od 1,0965 franaka za evro. Potom mu se stabilizovao na 1,0969 franaka za evro.

Očekivanja nižih kamatnih stopa pritisnula su pak kurs australijskog dolara, koji je pao na novi najniži nivo prema američkom u poslednje dve nedelje.

Kurs funte zadržao se ispod 1,25 dolara te nedaleko najnižih nivoa u 27 mjeseci na koje se nakratko spustio u prošloj nedelji. Prema zadnjim podacima njome se trgovalo po 1,2475 dolara i 89,26 penija za evro.

U potrazi za daljnjim smernicama investitori će pratiti i podatke o aktuelnim prilikama u nemačkoj ekonomiji koje redovno objavljuje tamošnji ugledni institu Ifo. Ekonomisti iz Rojtersove ankete očekuju blagi pad Ifo indeksa, na 100,4 boda u julu, sa 110,8 bodova u junu.

Tags
Back to top button