Ministarstvo finansija objavilo poziv za otkup obveznica emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ministarstvo finansija objavilo poziv za otkup obveznica emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu

Ministarstvo finansija objavilo je poziv za otkup obveznica pre roka dospeća dve serije obveznica Republike Srbije, emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu, evroobveznica koja dospeva 25. februara 2020. godine u iznosu od 1.5 milijardi USD, sa godišnjom kuponskom stopom u iznosu od 4.875%, od kojih trenutno 1.5 milijardi USD nije dospelo, i evroobveznica koja dospeva 28. septembra 2021. godine, u iznosu od dve milijarde USD, sa godišnjom kuponskom stopom 7.250%, od kojih dve milijarde trenutno nije dospelo.

Ponuda se odnosi na kupovinu evroobveznica do maksimalnog iznosa od 1.1 milijardi USD za obe serije evroobveznica, u skladu sa Memorandumom o ponudi za otkup obveznica i biće finansirana sredstvima emisije novih euro-denominovanih obveznica („Nova evroobveznica“), kako bude odredila Republika po sopstvenom diskrecionom pravu, pod uslovima zadovoljavajućim za Republiku.

Ovo je prvi put od 2013. godine da Republika Srbija razmatra uključivanje na međunarodno tržište kapitala, ali ne kako bi se zadužila za budžetske svrhe, već kako bi prevremeno otplatila svoj mnogo skuplji dug.

Vlada Republike Srbije namerava da prevremeno otkupi navedene evroobveznice i iskoristi prednosti trenutnih uslova na međunarodnom finansijskom tržištu za refinansiranje skupljih sedmogodišnjih i desetogodišnjih evroobveznica denominovanih u dolarima, koje dospevaju 2020. i 2021. godine, i da delimično refinansira ove evroobveznice emitovanjem Nove evroobveznice, denominovane u evrima po istorijski niskoj kamatnoj stopi.

Delegacija Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije će se sastati u Bostonu, Njujorku, Frankfurtu i Londonu sa postojećim i potencijalnim investitorima u državne obveznice Republike Srbije.

 

Tags
Back to top button