Svaki građanin Srbije duguje banci 1.163 evra – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Svaki građanin Srbije duguje banci 1.163 evra

Građani i privreda se sve više zadužuju, a anketa Narodne banke Srbije pokazuje da je u prvom kvartalu bila povećana tražnja za kreditima, piše “Politika”.

Privreda, građani i preduzetnici duguju 2,327 biliona dinara. Najzaduženija je privreda sa 1,332 biliona dinara, građani duguju 989 milijardi dinara, a preduzetnici najmanje – 50 milijardi, pokazuju podaci Udruženja banaka.

Podaci Udruženja pokazuju da je dug građana za gotovinske zajmove premašio onaj za stambene, jer se za keš kredite trenutno duguje 425 milijardi dinara, a za stambene 411 milijardi.

Ipak, piše list, sa dugom od 1.163 evra po stanovniku građani Srbije najmanje su zaduženi u poređenju sa susednim zemljama i zemljama regiona.

Rezultati ankete pokazuju da su kamate za kredite građanima, kao i prateći troškovi smanjeni.

Banke su smanjile maksimalnu ročnost kredita stanovništvu. Očekuju da će se uslovi kredita dodatno ublažiti zbog jake konkurencije u bankarskom sektoru.

U tome što se građani više zadužuju nema ništa čudno, piše “Politika”, jer plate rastu, od početka godine povećane su plate u javnom sektoru, što je dalo vetar u leđa novom zaduživanju.

Tags
Back to top button