Privatizacija: Više od pet milijardi evra za 10 najboljih srpskih kompanija – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Privatizacija: Više od pet milijardi evra za 10 najboljih srpskih kompanija

Više od pet milijardi evra prometovano je u prethodnih nekoliko godina u Srbiji na ime prodaje i kupovine desetak najvrednijih kompanija na domaćem tržištu.

Investicioni fond “Mid Evropa partners” prodao je nedavno “Bambi” za 260 miliona evra kompaniji “Koka-Kola”. Isti fond prošle nedelje dogovorio je prodaju kompanije “Knjaz Miloš” kompanijama “Pepsiko” iz Amerike i “Karlovarske mineralne vode” (KMV) iz Češke. U toku je i javni poziv za prodaju 83 odsto udela u “Komercijalnoj banci” za koji država, kako saznajemo, traži 415 miliona evra.

Za poslednjih desetak godina novog vlasnika u našoj zemlji pronaše su neke od najvećih kompanija, a prvo mesto po vrednosti kupoprodaje i dalje drži “Mobtel”. Norvežani su ovu ovu srpsku telekomunikacionu kompaniju 2006. godine platili 1,5 milijardi evra.

Druga najveća prodaja bila je “teška” 1,2 milijarde evra za koliko je fond “Mid Evropa Partners” prodao SBB američkoj “KKR grupi”. Ovaj fond je 2015. godine preuzeo “Denjub fuds grupu”, u okviru koje su bile kompanije “Bambi”, “Imlek”, Mlekara Subotica i “Knjaz”, i to za 575 miliona evra.

Biznismen Miroslav Mišković je sklopio “veliki posao” kada je prodao trgovinski lanac “Delta Maksi” belgijskoj kompaniji “Delez”. Belgijanci su u martu 2011. godine otkupili 100 odsto akcija najveće domaće maloprodajne mreže za 932,5 miliona evra.

Nemačka kompanija Štada je 2006. godine postala većinski vlasnik “Hemofarma”, najveće farmaceutske kuće u Srbiji i to za nešto više od 475 miliona evra, pošto je za jednu akciju ponudila 12.354 dinara, odnosno 146,97 evra.

Prošle godine je odjeknula vest o najvećoj javno poznatoj akviziciji za jedan startap iz Srbije. Naime, srpsko-američka firma “Frame” koju su pre sedam godina pokrenula trojica Nišlija, prodata je za čak 165 miliona dolara američkoj softverskoj cloud kompaniji “Nutanix”. “Atlantik grupa” je prethodno, preuzela slovenačku “Drogu Kolinsku” za 382 miliona evra, čime je postala vlasnik i srpskog “Soko Štarka”, “Grand proma” i “Palanačkog kiseljaka”.

U 2017. godini je srpska “Galenika” koja je bila u vlasništvu države (93,73 odsto) prodata kompaniji “Elius” za 16 miliona evra. Pored toga, kupac je bio u obavezi da uplati i 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Dosta se u Srbiji govorilo i o privatizaciji pivara, a jedna od najvećih koje su se desile u poslednje vreme je prodaja Valjevske pivare i to za više od 3,5 miliona evra beogradskoj “Brauerei grupi”. Novog vlasnika, globalnu kompaniju CVC kapital partners, svojevremeno je pronašla i Apatinska pivara, a poslednja pivara koja je prodata u Srbiji je Jagodinska pivara za koju je postignuta cena od 50 miliona dinara.

Izvor: Blic.rs

Tags
Back to top button