Cene nafte skočile nakon napada na tankere na Bliskom istoku – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Cene nafte skočile nakon napada na tankere na Bliskom istoku

LONDON – Cene nafte u ponedeljak su skočile na međunarodnim tržištima iznad 72 dolara usled pojačanih strahovanja od poremećaja u snadbevanju sa Bliskog istoka nakon napada na tankere u blizini Hormuškog moreuza.

Na londonskom tržištu se sirovom naftom trgovalo po 1,81 dolar višoj ceni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 72,43 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 1,45 dolara višoj ceni, od 63,15 dolara.

Saudijska Arabija saopštila je u ponedeljak da su među brodovima napadnutim u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata i dva saudijska tankera, utvrdivši da je posrijedi “pokušaj potkopavanja sigurnosti globalnog snadbevanja naftom”.

UAE su juče saopštili da su u blizini Fujairaha, jedne od glavnih tačaka u svetu za utovar nafte, napadnuta četiri trgovačka plovila. Ta se luka nalazi blizu Hormuškog moreuza, jednog od najvažnijih svetskih plovnih puteva za izvoz nafte.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova incident je nazvalo “zabrinjavajućim i strašnim” i zatražilo istragu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prvi su i treći proizvođač u sistemu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

“Izveštaji o nedeljnim eksplozijama u Fujairahu verovatno će dodatno povećati potencijalno veću premiju na rizik u regiji. Pritom prvi izveštaji siganliziraju da su baš tankeri bili meta nečeg što izgleda kao sabotaža”, saopštila je bečka savjetodavna kompanija JBC Energy.

Vlada istoimenog emirata, jednog od sedam u sistemu Ujedinjenih Arapskih Emirata, odbacila je na Twitteru medijske izvještaje o eksplozijama u samoj luci Fujairah i kazala da lučki objekti normalno rade.

Cene na tržištima podupire i pokušaj Vašingtona da potpuno blokira iranski izvoz nafte i smanji izvoz iz Venecuele, gde proizvodnju dodatno smanjuju problemi sa infrastrukturom.

Cene je dodatno zakočio i podatak specijalizovane kompanije Baker Hughes da su proizvođači u SAD-u u toku prošle nedelje zatvorili dva postrojenja. Taj se podatak smatra pokazateljem buduće proizvodnje.

Izvor: seebiz.eu

Tags
Back to top button