Kina uzvraća udarac SAD – Krah na Volstritu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kina uzvraća udarac SAD – Krah na Volstritu

Njujork – Američki indeksi oštro su pali u ponedeljak, i doživeli najteži dnevni pad, nakon što je Kina odlučila da povisi carine na neke robe u SAD-u, budući da se trgovinski rat između najvećih svetskih ekonomija pojačava.

Dow Jones Industrial Average pao je za 549 bodova ili 2,1%, S&P 500 je pao za 2%, dok je Nasdaq Composite pao za 2,9%.

U jednom trenutku Dow je srušen za čak 719 bodova, dok su S&P 500 i Nasdaq sredinom dana biležili pad od 2,8%, odnosno 3,6%.

Indeksi su došli do najnižeg popodnevnog trgovanja nakon što je predsednik Donald Tramp rekao da nije odlučio hoće li nametnuti tarife na dodatnih 325 milijardi dolara u kineskoj robi.

Dio analitičara poslednje događaje vide tek kao početak dugoročnijih turbulencija na tržištima kapitala.

Kina je odlučila da uzvrati udarac SAD-u zbog podizanja carina na kineske proizvode sa 10 na 25 odsto. Trgovinski rat se tako i dalje zaoštrava, a dvije strane ne uspijevaju pronaći sporazum.

Kina će tako povećati carine na robu uvezenu iz SAD-a, a koja vrijedi 60 milijardi dolara. Ovu odluku počeće primenjivati od 1.juna.

Ovaj potez odgovor je na carine koje je Tramp uveo Kini prošle nedelje. On je, podsetimo, povećao carine sa 10 na 25 odsto i to na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Izvor: seebiz.eu

Tags
Back to top button