Profesor Madžar o Leks specijalisu o kreditima u CHF: Nije posao države da se tu meša – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Profesor Madžar o Leks specijalisu o kreditima u CHF: Nije posao države da se tu meša

Komentarišući Leks specijalis za kredite u švajcarskim francima koji je Vlada Srbije juče usvojila, ekonomista dr Ljubomir Madžar za Bankar.rs kaže da nije posao države da se meša u te ugovorne obaveze.

Kako ističe, ako ima neke prevare, kao što su iz Udruženja CHF tvrdili da je bilo dodatnih ugovornih oderdbi za koje dužnici nisu znali, to treba sudovi da raščiste a svaki onaj koji je prevaren treba da dobije punu kompenzaciju.

“Ali tamo gde nema prevara i podvala, na ugovornim stranama je da se dalje dogovaraju, država tu nema nikakvog posla”, naglasio je Madžar.

Mešajući se u tu stvar, ističe, država pravi veću i širu štetu – ona kvari poslovni ambijent jer unosi elemente neizvesnosti.

“Tako sutra kad neko treba da sklopi kakav ugovor, strepeće neće li se država opet umešati da mu pokvari ono što je on ugovorno utanačio. Šteta nije mala, zato država ne treba da se meša tamo gde joj nije mesto, jer kad god se umeša to kvari poslovnu klimu”, kaže Madžar.

Ovo dodatno može biti i obeshrabrujući signal za potencijalne investitore u bankarskom sektoru, smatra on.

“Ako su banke na putu da ostanu kratkih rukava, onda niko drugi ne može da bude sto posto siguran da mu ta država neće upasti u ugovorni odnos i nešto korigovati, što ponavljam, nije njen posao”, kaže Madžar.

Dodaje i da će ovo negativno uticati na bilanse banaka koje su odobrile te kredite u CHF.

“One će izgubiti deo tih sredstava, pa će verovatno morati da otpisuju deo kapitala zbog tih novonastalih dugova. To će tim bankama da položaj učini lošijim nego što je bio”, zaključio je Madžar.

Tags
Back to top button