Grčka izazvala opšti haos, nezapamćena jagma za obveznicom – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Grčka izazvala opšti haos, nezapamćena jagma za obveznicom

Grčka je emitovala prvu obveznicu od početka dužničke krize u evrozoni pre deset godina i za njom na tržištu vlada nezapamćena tražnja.

Početni prinos na desetogodišnju obveznicu postavljen je na 4,125 odsto.

“Oko podneva, narudžbine za grčku 10-godišnju obveznicu premašile su 11,3 milijarde evra, konačna cena postavljena je na 3,9 odsto”, objavljeno je na Tviteru.

Ovo je drugi pohod Grčke na tržišta kapitala od kako je Grčka izašla iz svog trećeg međunarodnog programa pomoći u avgustu prošle godine.

Podsetimo, u ponedeljak je osvanula vest da Grčka priprema novu emisiju obveznica, što je prikladan način da se označi poboljšanje kreditnog rejtinga.

Naime, Agencija za kreditni rejting “Mudis” (Moody’s) u petak je povećala kreditni rejting na grčke obveznice za dva stepena na ocenu B1.

Reuters prenosi da postoji “velika potražnja” za novom desetogodišnjom obveznicom Grčke, koja se trenutno prodaje na aukciji.

To bi trebalo da znači da Atina podiže barem dve milijarde evra koje je i želela. Osim toga, što više ponuda dobija na današnjoj aukciji, to je niža kamatna stopa koju mora da plati (jer Grčka može izabrati najbolje ponude).

Tags
Back to top button