Dugalić: Banke su danas mnogo otpornije na krize nego 2008. – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Dugalić: Banke su danas mnogo otpornije na krize nego 2008.

Veroljub Dugalić, profesor na Ekonomskom fakultetu i doskorašnji generalni sekretar Udruženja banaka Srbije u intervjuu za Bankar.rs komentariše vlasničke promene na domaćem bankarskom tržištu, a ocenjuje i kako bi ono podnelo eventualnu novu ekonomsku krizu.
Dugalić podseća da je u momentu kada je 2003. godine došao na čelo UBS, Srbija imala 46 banaka.

“Još tada sam rekao da ćemo vrlo brzo imati 30-ak banaka jer je to jedan prirodan proces”, kaže Dugalić.

I kako sada gledate na aktuelne akvizicije u domaćem bankarskom sektoru?
Spajanje, pripajanje, merdžovanje različitih vrsta je jedna tendencija koja je prisutna svuda u svetu i posledica je konkurencije koja vlada u bankarskom sektoru i koja je surova. Zato banke pronalaze način da opstanu tako što neke vrste akvizicija se rade. Nije to nešto što je karakteristično samo za srpsko podneblje, već je tendencija svuda u svetu. To nije ništa loše i uopšte ne utiče na srpsko bankarsko tržište i na poziciju klijenata. Niko neće biti ugrožen zbog tih dešavanja.

Imajući u vidu sve češće najave nove svetske ekonomske krize, postavlja se pitanje kako bi to naš bankarski sektor podneo?
Kriza koja je bila 2008. je nešto što će se teško ponoviti, zato što su svi stekli neko iskustvo i banke su otpornije na takve šokove. Takođe, Narodna banka Srbije povremeno radi stres testove, tako da proverava otpornost banaka na krizne situacije, a i banke imaju dovoljno svojih rezervi i iskustvo, pa su mnogo opreznije u aranžmanima sa svojim klijentima. Zato smatram da i u slučaju neke dublje recesije neće biti takvih potresa kao 2008. godine.

Navikli smo se na stabilan kurs dinara. Možemo li u narednom periodu da očekujemo nastavak te stabilnosti ili treba očekivati određene promene?
U tržišnoj ekonomiji je nemoguće predvideti sa potpunom sigurnošću neki događaj za tri ili pet godina, ali sa velikim stepenom izvesnosti možemo da očekujemo da će ovakva politika deviznog kursa da se nastavi ukoliko se ne dogode neki događaji koje u ovom trenutku ne možemo da predvidimo.

Tags
Back to top button