Motor Evrope na pragu recesije?! – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Motor Evrope na pragu recesije?!

Zabrinutost zbog zdravlja nemačke ekonomije raste, nakon što je najveća evropska ekonomija pretrpela još jedan veliki pad u proizvodnim porudžbinama.

Naime, nemačke fabričke porudžbine u decembru pale su za 1,6 odsto, pokazali su novi podaci, zbog slabe potražnje iz inostranstva. To je mnogo gore nego porast od 0,3 odsto koji su ekonomisti očekivali, i prati pad od 0,2 odsto u novembru.

Na godišnjem nivou, porudžbine su bile sedam odsto niže nego u decembru 2017., što predstavlja najveći pad od 2012. godine, prenosi B92.

Ovako slab rezultat pokazuje da se nemačka industrijska osnova sučava sa problemima s obzirom na trgovinske tenzije, usporavanje globalnog rasta i uznemirenost oko Bregzita.

Nemačka automobilska industrija takođe je imala nekoliko loših meseci, nakon uvođenja novih, strožih pravila u vezi zagađenja.

Već se zna da se nemački BDP smanjio za 0,2 odsto u periodu od jula do septembra, a neki ekonomisti strahuju da će njena ekonomija nastaviti da tone, što će dovesti zemlju u recesiju.

Tags
Back to top button