Komercijalnu kupuju Amerikanci? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Komercijalnu kupuju Amerikanci?

U tekstu pod naslovom “Komercijalna ide Amerima?” Novosti navode da država potpisuje ugovor sa “Lazardom”, koji je novi privatizacioni savetnik za najveću domaću banku.

U tekstu se, nezvanično kao jedan od potencijalnih budućih vlasnika pominje investicioni fond “Riplvud advajzers” u vlasništvu biznismena Tima Kolinsa.

Uz taj fond, kao eventualni kupci pominju se i vlasnik Mk Grupe Miodrag Kostić, neimenovana turska banka, te mađarska OTP, koja je u međuvremenu kupila Vojvođansku banku i saopštila da namerava da kupi Sosijete ženeral banku.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke 10 odsto.

Novosti u tekstu podsećaju da ukoliko država ne proda Komercijalnu ovim bi akcionarima morala da isplati 252 miliona evra, kako je dogovoreno 2006. godine, pre svetske ekonomske krize.

Tada je, naime, EBRD dokapitalizovala našu banku sa 70 miliona evra, a po nastupanju krize IFC je to isto učinila sa 40 miliona. Nemački DEG fond je uložio 20, a švedski Svedford deset miliona evra, dok je EBRD u tom trenutku dokapitalizovala Komercijalnu sa još 50 miliona evra.

Tender za prodaju biće raspisan krajem juna, pišu Novosti.

Tags
Back to top button