Dolar zaustavio dvonedeljni trend pada – Bankar.rs
SVE VESTI

Dolar zaustavio dvonedeljni trend pada

Dolar je prekinuo dvonedeljni trend pada u ponedeljak, jer su snažni podaci o zaposlenosti u SAD podstakli tražnju, dok su se ostale valute kretale u uskim rasponima.

Evro je imao poteškoća da ojača iznad 1,15 dolara, s obzirom na to da su obazrivi komentari Evropske centralne banke na januarskom sastanku potvrdili zabrinutosti oko privrede evrozone koja je suočena s poteškoćama.

Zabrinutost zbog Bregzita vršila je pritisak na funtu, dok je u odnosu na korpu valuta, dolar ojačao za 0,15 procenata na 95,71 poen, nakon dve uzastopne nedelje pada.

Američko ministarstvo rada je u petak objavilo podatke koji su pokazali da je broj zaposlenih skočio za 304.000 u svim sektorima van poljoprivrede prošlog meseca, premašivši tako prognoze.

Rastući prinosi na američke hartije od vrednosti su takođe uticali na jačanje dolara. Kamata na 10-godišnje obveznice iznosila je 2,70 procenata, što je porast u odnosu na četvoronedeljni minimum od 2,6 procenata prošle nedelje.

Valutna tržišta su se kretala u uskom rasponu u ranom azijskom trgovanju, gde se evro trgovao na stabilnom nivou od 1,1454 dolara.

Funta je bila niža i trgovala se na nivou od 1,3062 dolara na azijskom trgovanju. Trgovci očekuju da funta ostane volatilna, s obzirom da je neizvesnost oko Bregzita i dalje visoka.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 118,15/45. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 iznosio je 9,5 miliona evra po prosečnom kursu od 118,4168. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,15/45.

Tags
Back to top button