Zsuzanna Hargitai novi EBRD direktor za Zapadni Balkan – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Zsuzanna Hargitai novi EBRD direktor za Zapadni Balkan

Zsuzanna Hargitai je izabrana na poziciju novog EBRD direktora za Zapadni Balkan.

Sa sedištem u Beogradu, ona će takođe voditi i poslovanje u Srbiji, gde će naslediti Daniejla Berga koji napušta Banku nakon skoro 25 godina predane službe.

Ove nedelje, u Beogradu, potpredsednik EBRD-a, Alan Pilu, predstaviće gospođu Hargitai srpskim vlastima, uključujući i premijerku Anu Brnabić.

Hargitai je naglasila: “Čast mi je i zadovoljstvo da preuzmem ovu poziciju. Moj cilj će biti da dalje povećam naše investicije i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu imajući u vidu perspektivu tih zemalja u Evropskoj uniji. Proces približavanja i pridruživanja EU je glavni pokretač reformi, a takođe povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor. Evropska banka za obnovu i razvoj je dobro pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savetovanja u oblasti ekonomske politike”.

EBRD je vodeći investor u šest zemalja Zapadnog Balkana: Srbija, Crna Gora, Albanija, BJR Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina sa prosečnih godišnjim ulaganjima u iznosu od 1 milijarde evra, kao i lider u angažovanju u oblasti ekonomskih politika.

Banka podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji.

Tako je npr. u Srbiji Banka prošle godine investirala u dva najveća vetroparka u zemlji (Kovačica i Čibuk) ukupne snage MW300.

Istovremeno, EBRD je takođe svesna potreba za poboljšanjem infrastrukture u zemljama kako bi se osnažila regionalna saradnja i razmena, kao i približavanje Zapadnoj Evropi i jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Evropska unija je najveći trgovinski partner zemalja Zapadnog Balkana, a isto tako i najveći izvor direktnih stranih investicija.

Privlačenje ovih sredstava je od krucijalne važnosti za rast tih zemalja, a takođe zavisi i od poslovnog okruženja. Kako bi potpomogla ove procese, EBRD je pokrenula nekoliko inicijativa kao što su poslovni savetodavni odbori u Srbiji i BJR Makedoniji.

Još od 2014. godine, Banka je domaćin investicionog samita za Zapadni Balkan u Londonu za svih šest zemalja zapadnog Balkana koji se održava svake dve godine.

Nakon sastanaka sa privrednicima i partnerima, delegacija EBRD-a na čelu sa potpredsednikom Alan Pilu-om i gdjom Hargitai će odputovati u Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju i Kosovo.

Poseta Bosni i Hercegovini uslediće kasnije.

Tags
Back to top button