Zbog slabe iskorištenosti EU fondova, Hrvatskoj prete sankcije Evropske komisije – Bankar.rs
SVE VESTI

Zbog slabe iskorištenosti EU fondova, Hrvatskoj prete sankcije Evropske komisije

Statistički podaci ne govore u prilog uspešnom ugovaranju i dodeljivanju bespovratnih evropskih sredstva.

Zbog činjenice da je u tekućem finansijskom razdoblju Hrvatska uspešno ugovorila samo 40 posto raspoloživih sredstava ESIF fonda, a da je u ovom periodu prema smernicama Europske komisije trebala ugovoriti najmanje 70 posto, postoji vrlo realna opasnost od sankcija.

Poražavajući rezultati Državnog ureda za reviziju o uspešnosti hrvatskog korištenja evropskih sredstava zabrinuli su konsultante i predstavnike nadležnih državnih tela, koji su na jučerašnjoj konferenciji o preprekama i izazovima u korištenju EU fondova pokušali pronaći uzroke i rešenja. Konferenciju je organizovalo Učilište EU PROJEKTI uz sufinansiranje Europske unije.

–  Finansijske korekcije Evropske komisije, koliko god nisu poželjne, nisu neuobičajena praksa i prema našim saznanjima, ne postoji niti jedna članica Europske unije koja se s njima nije susrela. – rekla je državna tajnica Spomenka Đurić.

Opasnost od „financijskih korekcija” je realna

Ukoliko do decembra 2018. godine Hrvatska ne pokaže znatan pomak po pitanju ugovaranja projekata u finansijskom razdoblju 2014. – 2020., Evropska bi komisija mogla izvršiti finansijske korekcije čime bi onemogućila Hrvatskoj da iskoristi sva raspoloživa finansijska sredstva.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije planira u tekućoj godini uložiti dodatan napor kako bi do decembra ta brojka narasla na 60 posto, dok do kraja 2020. Ministarstvo najavljuje ispunjenje svih ostalih zahteva.

Tags
Back to top button