SVE VESTI

Zbog slabe iskorištenosti EU fondova, Hrvatskoj prete sankcije Evropske komisije

Statistički podaci ne govore u prilog uspešnom ugovaranju i dodeljivanju bespovratnih evropskih sredstva.

Zbog činjenice da je u tekućem finansijskom razdoblju Hrvatska uspešno ugovorila samo 40 posto raspoloživih sredstava ESIF fonda, a da je u ovom periodu prema smernicama Europske komisije trebala ugovoriti najmanje 70 posto, postoji vrlo realna opasnost od sankcija.

Poražavajući rezultati Državnog ureda za reviziju o uspešnosti hrvatskog korištenja evropskih sredstava zabrinuli su konsultante i predstavnike nadležnih državnih tela, koji su na jučerašnjoj konferenciji o preprekama i izazovima u korištenju EU fondova pokušali pronaći uzroke i rešenja. Konferenciju je organizovalo Učilište EU PROJEKTI uz sufinansiranje Europske unije.

–  Finansijske korekcije Evropske komisije, koliko god nisu poželjne, nisu neuobičajena praksa i prema našim saznanjima, ne postoji niti jedna članica Europske unije koja se s njima nije susrela. – rekla je državna tajnica Spomenka Đurić.

Opasnost od „financijskih korekcija” je realna

Ukoliko do decembra 2018. godine Hrvatska ne pokaže znatan pomak po pitanju ugovaranja projekata u finansijskom razdoblju 2014. – 2020., Evropska bi komisija mogla izvršiti finansijske korekcije čime bi onemogućila Hrvatskoj da iskoristi sva raspoloživa finansijska sredstva.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije planira u tekućoj godini uložiti dodatan napor kako bi do decembra ta brojka narasla na 60 posto, dok do kraja 2020. Ministarstvo najavljuje ispunjenje svih ostalih zahteva.

Tags

Povezane vesti

Back to top button