Svetska banka ostaje bez ruskog novca – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Svetska banka ostaje bez ruskog novca

“Rusija neće učestvovati u dokapitalizaciji Svetske banke zbog njenog zamrzavanja projekata u Rusiji”, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Akcionarska grupa Svetska banka odobrila je dokapitalizaciju od 13 milijardi dolara.

– Nećemo učestvovati u tome. Istorija zabrane rada Svetske banke na teritoriji Rusije je poznata. Kako u takvim uslovima možemo da tražimo od rukovodstva zemlje da idemo u Parlament sa budžetom ili sa ratifikacijom da se pridružimo popunjavanju kapitala – rekao je Storčak.

Osim toga, zamenik ministra je ukazao na pogubni princip raspodele sredstava unutar banke.

– Ne slažemo se sa tim da se IDA (deo Svetske banke) drži na površini zarad profita koje dobija banka, a on se dobija od onih kojima je pomoć najviše potrebna – dužnika – rekao je on.

Prema Storčakovim rečima, SAD takođe ne žele da učestvuju u dokapitalizaciji Svetske banke, ali će sačuvati kontrolni paket.

Svetska banka je međunarodna organizacija koja pruža finansijsku pomoć i savete zemljama kako bi se povećao ekonomski razvoj i smanjilo siromaštvo, ali i očuvale međunarodne investicije. Sastoji se od dve institucije: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Tags
Back to top button