“Generali” prodaje poslovanje u Belgiji za više od pola milijarde evra – Bankar.rs
OSIGURANJESVE VESTI

“Generali” prodaje poslovanje u Belgiji za više od pola milijarde evra

Najveća italijanska osiguravajuća kuća “Generali” postigla je dogovor o prodaji belgijskog poslovanja “Athora Holdingu”, sa sedištem na Bermudskim ostrvima za 540 miliona evra u sklopu planiranog smanjenja globalnog poslovanja i jačanja kapitalne osnovice.

 Prošle godine “Generali Belgium” je bio uglavnom fokusiran na životno osiguranje i ostvario je samo 22 miliona od ukupno 2,11 milijardi evra neto dobiti grupe.

Transakcija će “Generali”-u generisati kapitalni prihod od oko 150 miliona evra, a njeno zaključenje očekuje se u drugoj polovini godine, prenosi Hina.

Sporazum sa “Athosom” povećaće “Generali”-ev koeficijent solventnosti za 2,6 postotnih bodova, navode u kompaniji.

Treća osiguravajuća kuća u Evropi posluje u 60 zemalja i želi da proda poslovanja u desetak zemalja. Tako su već najavili prodaju poslovanja u Gvatemali, Panami, Kolumbiji, Holandiji i Irskoj.

“Ukupna vrednost zaključenih i već najavljenih transakcija nešto je veća od 1,1 milijardu evra i premašuje naš početni cilj od milijardu evra”, izjavio je direktor “Generali”-evog “Global Business Lines & Internationala” Frederic de Courtois.

U grupi razmatraju i opcije za prodaju nemačkog portfelja životnog osiguranja, vrednog 40 milijardi evra.

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button