Dozvoljeni minus i dalje najskuplji: do 70% godišnje – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Dozvoljeni minus i dalje najskuplji: do 70% godišnje

Dozvoljeni minus i dalje je najskuplji bankarski proizvod, ali ohrabruje podatak da su banke počele da smanjuju kamatne stope za njegovo korišćenje. Očekuje se i da će narednih meseci popularna pozajmica po tekućem računu biti još jeftinija.

Svakog meseca Narodna banka Srbije objavljuje spisak banaka sa kamatnim stopama za dozvoljeno i nedozvoljeno prekoračenje. Ono što se vidi na prvi pogled kada se pogleda poslednji spisak sa prosečnim kamatnim stopama to je da banke snižavaju cenu korišćenja pozajmica po tekućem računu. Ovo važi i za dozvoljen, kao i za nedozvoljen minus.

Za dozvoljeni minus banka zahteva najmanje obezbeđenja od klijenta

– U periodu od januara 2014. do februara ove godine prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništvu smanjena je za 4,3 procentna poena (sa 33,6 odsto na 29,3 odsto). Posmatrano po bankama, od 27 banaka koje su odobravale ovaj vid pozajmice, 22 banke su smanjile kamatne stope. Pri čemu je osam banaka smanjilo kamatne stope za preko pet procentnih poena, a od kojih su tri banke to učinile za preko 10 procentnih poena. U narednom periodu može se očekivati dalje smanjenje kamatnih stopa na sve dinarske plasmane banaka, uključujući i kamatne stope na dozvoljena prekoračenja, imajući u vidu da je Narodna banka Srbije u martu smanjila referentnu stopu na 3,25 odsto – kažu za “Blic” u Narodnoj banci Srbije.

U NBS objašnjavaju i da je pad kamatnih stopa kod svih tipova bankarskih proizvoda u prethodnom periodu ostvaren zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, ublažavanju monetarne politike NBS, kao i jačanju zdrave konkurencije među bankama.

I do 71,81 odsto za nedozvoljenu pozajmicu

Kada je reč o kašnjenju, od pet miliona tekućih računa u korišćenju, vlasnici 237.623 ne izmiruju na vreme svoje obaveze. Da je ovo popularna pozajmica svedoči i potadak da su građani u minusu 390,6 miliona evra, koliki je ukupan iznos dozvoljenog prekoračenja.

Usluga sa najmanje obezbeđenja

U tome leži i odgovor zašto je ova pozajmica među najskupljima. Banke, za nju naime, traže najmanje obezbeđenja. Dugalić je upozorio klijente na to da je dozvoljeno prekoračenje, kao najskuplji bankarski proizvod, opcija kojoj treba pribegavati samo u slučaju preke potrebe.

Banke u svojoj ponudi imaju različite usluge koje vezuju za korišćenje tekućeg računa. U Komercijalnoj banci ističu da su ponudu prilagodili svojim klijentima na način da mogu da izaberu jedan od četiri set tekućih računa (mladi, zaposleni, penzioneri, premijum) i osim osnovnog tekućeg računa u istom okviru koriste niz proizvoda i usluga i dodatnih pogodnosti na jednom mestu. Tako su korisnicima set tekućih računa sa redovnim prilivima pružili mogućnost korišćenja dozvoljenog prekoračenja na duži rok i sa povoljnijom kamatnom stopom u odnosu na korisnike osnovnog tekućeg računa.

U Rajfajzen banci kažu da, ako je klijent pozajmice korisnik paket tekućeg računa ili paketa proizvoda kod ove banke, za iskorišćene iznose pozajmice do 10.000 dinara na rok od 12 meseci kamatna stopa iznosi nula odsto.

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button