Skandinavija postaje nova oaza za rudarenje bitkoina – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Skandinavija postaje nova oaza za rudarenje bitkoina

“Morgan Stanley” procenjuje da će se na globalnom nivou ove godine na rudarenje utrošiti 130 TWh, koliko troši i Argentina.

Islandu kopni status najpopularnije zemlje za rudarenje kriptovaluta u korist Švedske i Norveške, koje nude još jeftiniju struju.

Kako navodi Reuters, zbog obilja energije iz hidroelektrana, cena kilovatsata za preduzeća u Švedskoj doseže 6,5 evrocenti, a u Norveškoj 7,1 centi. Time je islandska cena od osam centi sve manje konkurentna. Prosečna cena kilovatsata za preduzeća u Evropi iznosi 11 centi.

Najveći svetski rudar kriptovaluta, kineska kompanija “Bitmain”, razmatra dolazak u Norvešku i Švedsku nakon što je nedavno osnovala podružnicu u Švajcarskoj. U Kini se rudari dve trećine kriptovaluta, ali tamošnja vlada baš ne gleda sa simpatijama na industriju, koja troši ogromne količine struje, u kontekstu kineskih problema sa zagađenjem vazduha zbog termoelektrana na ugalj. Stoga mnoge kineske kompanije, koje se bave tim poslom razmatraju ulaganja u inostranstvu, piše “Poslovni dnevnik”.

Američka kompanija “Bitfury” je prošlog meseca uložila 35 miliona dolara u norveški pogon za rudarenje. Kompanija će zakupiti 350 gigavatsati struje proizvedene iz obnovljivih izvora od lokalnog distributera “Helgeland Kraft”. Kako je izjavio Bill Tai, član Uprave “Bitfury”-a, mnoštvo rudara kriptovaluta razmatra dolazak na to područje zbog jeftine i čiste energije. “Ovo područje je Saudijska Arabija zelene energije”, kaže Tai.

Rudarenje kriptovaluta zahteva rad stotina računara, a za jedan bitkoin utrošak struje doseže cenu između 1.400 i 1.800 dolara, četvrtinu vrednosti te najpopularnije kriptovalute. Procene “Morgan Stanley”-a govore da će se globalno za rudarenje kriptovaluta ove godine utrošiti 130 teravatsati struje što je podjednako godišnjoj potrošnji Argentine.

Norveška i švedska vlada prepoznale su u rudarima ulagački potencijal, pa im olakšavaju investiranje. “Node Pole”, kompanija za investiciono savetovanje u vlasništvu švedskog proizvođača energije “Vattenfall”, pomogla je kineskoj kompaniji “Canaan Creative” – jednom od najvećih proizvođača procesora za rudarenje – u osnivanju kompanije u Švedskoj.

“U poslednjih šest do osam meseci pojačan je interes za ulaganje u Švedsku”, ističe predsednik Uprave “Node Pole”-a Patrik Oehlund. Međutim, Alex de Vries, stručnjak za blockchain u konsultantskoj kući PricewaterhouseCoopers (PwC) smatra da bi “moda rudarenja” mogla biti kratkog veka. “Ako se nastavi ovakav rast potrošnje energije, rudarenje će postati neodrživo”, ocenjuje de Vries.

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button