EBRD za pomoć ženama u biznisu: Kako koristiti Business lens – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

EBRD za pomoć ženama u biznisu: Kako koristiti Business lens

U organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj i Frankfurtske škole za finansije i menadžment, u Regionalnoj privrednoj komori održan je skup namenjen unapređenju poslovanja malih i srednjih preduzeća uz primenu dijagnostičkog alata Business Lens. Skup je bio namenjen ženama u biznisu.

Ženama  na rukovodećim pozicijama u preduzećima predstavljene su finansijske, ali i savetodavne usluge koje nudi Evropska banka za obnovu i razvoj.

– Samo finansiranje, uzimanje kredita investicije nije dovoljno da bi preduzeća imala pravilan rast i razvoj. Jako je bitan pristup znanju da bi preduzeća bila konkurentnija i uspešnija. Akcenat kod nas je na kombinaciji finansiranja i savetodavne pomoći da bi preduzeće ostvarilo svoj maksimalni rast i postalo lider ili u svojoj branši ili u svom regionu – kaže Bojana Vukosavljević, menadžer u EBRD-u.

Prikazane su prednosti korišćenja dijagnostičkog alata Business Lens, koji omogućava da se razmotre ključne oblasti poslovanja poput finansijskog upravljanja i upravljanja rizicima, organizacije, marketinga, prodaje i  ljudskih resursa.

Prezentaciji je prisustvovalo petnaest žena koje se nalaze na čelnim pozicijama u firmama, bankama i osiguravajućim društvima u regionu. Obuka, čiji je cilj osnaživanje žena u biznisu, za direktora  Regionalne privredne komore, Slobodana Vojinovića posebno je značajna, jer naš region dokaz da su žene uspešne u biznisu.

– U našem regionu nismo imali firmu na čijem je čelu bila žena a da je ta firma otišla u stečaj. Iz ličnog iskustva imam veliko poverenje u žene na čelnim pozicijama, jer je njihova odgovornost bliža realnosti nego kada je u pitanju muški svet – smatra Vojinović.

Da su žene uspešne u poslovanju pokazuju i podaci Evropske banke za obnovu i razvoj u kojima se navodi da preduzeća na  čijem su čelu žene beleže bolje rezultate u realizaciji odobrenih projekata u poređenju sa preduzećima kojim upravljaju pripadnici jačeg pola. Preduzeća kojima upravljaju žene imaju manji procenat otkazanih i neuspešnih projekata.

 

Izvor: subotica.com

Foto: subotica.com

Tags
Back to top button