Kompanije sa evropskih berzi u nacionalnim ekonomijama zarađuju manje od polovine prihoda – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Kompanije sa evropskih berzi u nacionalnim ekonomijama zarađuju manje od polovine prihoda

Kompanije iz sastava DAX-a, CAC-a, Ibexa i MIB-a na domaćem tržištu ostvaruju manje od polovine prihoda.

 Indeksi najvećih evropskih berzi mnogo više ukazuju na stanje globalne, nego nacionalne ekonomije, pokazuje istraživanje kompanije FactSet, koje prenosi Financial Times.

Naime, kompanije iz sastava najpoznatijih evropskih indeksa na domaćem tržištu ostvaruju manje od polovine prihoda. Istraživanje se zasniva na geografskoj analizi prihoda 30 najvećih nemačkih kompanija iz sastava indeksa DAX, zatim francuskog CAC-a 40, španskog Ibexa 35 i italijanskog FTSE MIB-a. Analiza je pokazala da kompanije nemačkog i francuskog indeksa na domaćem tržištu zarađuju tek svaki peti evro.

Malo više od trećine prihoda kompanija iz sastava Ibex 35 indeksa dolazi sa španskog tržišta, a sa italijanskog 45 odsto prihoda kompanija iz merila Milanske berze. Prema mišljenju Zacha Botzenharta, analitičara FactSeta, rezultati istraživanja bacaju sasvim drugo svetlo na tradicionalnu tezu da berzanski indeksi odražavaju stanje nacionalne ekonomije. Investitori, koji se oslanjaju na sve popularnije pasivno ulaganje, koje se zasniva na kretanjima indeksa to bi posebno trebalo da uzmu u obzir, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Trend većeg zarađivanja evropskih kompanija na inostranom tržištu u poslednje vreme je u usponu. Naime, udeo domaćih prihoda u poslednjih pet godina pao je kod kompanija u sastavu DAX-a, CAC-a i Ibexa. Gledano po tržištima, evropske kompanije sve više zarađuju na američkom tržištu. Od 2013. godine udeo prihoda s tog tržišta kod nemačkih kompanija je porastao sa 17 na 20 odsto, a kod CAC-a s 13 na 16 odsto.

Povećanje je posebno vidljivo kod italijanskih i španskih kompanija. Naime, udeo je za FTSE MIB porastao sa šest na 12 odsto, a kod Ibexa 35 sa šest na 10 odsto. S druge strane, američke kompanije iz sastava S&P-a 500 na domaćem tržištu zarađuju dve trećine prihoda, a kompanije iz sastava hongkonškog Hang Senga čak tri četvrtine. Za kompanije iz tog indeksa američko tržište je sve manji izvor zarade. Analiza pokazuje da je udeo prihoda u poslednjih pet godina pao sa četiri na tri odsto.

Izvor: ekonomski.net

Tags
Back to top button