Kako da izaberete stambeni kredit? – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Kako da izaberete stambeni kredit?

Kupovina stana je veliki korak za svakog čoveka i zato je vrlo važno da se dobro obavestite o svim cakama prilikom izbora pravog kredita.

Bez obzira na to da li stan kupujete za sebe ili za svoju porodicu, važno je da trezveno razmislite o svakoj sitnici pre nego što uđete u kredit. Pre svega, poželjno je da prvo rešite sva eventualna dugovanja prema bankama da biste u stambeni kredit ušli rasterećeni i fokusirani samo na te rate.

Drugo, uzmite u obzir brojčano stanje svoje porodice i vaše finansijske mogućnosti za podizanje kredita. To vam je od vitalnog značaja da biste prognozirali u kom iznosu možete da plaćate mesečnu ratu.

Pošto ste obavili taj deo posla, dobro pogledajte pod kojim uslovima banka daje kredit i da li su ti uslovi za vas prihvatljivi. Na sajtu NBS postoji detaljan vodič koji vam može olakšati proces, a mi vam prenosimo nekoliko ključnih saveta:

– Obratite se tzv. savetniku za stambene kredite u poslovnoj banci radi pribavljanja svih informacija u vezi sa uslovima odobravanja kredita.

– Uporedite efektivne kamatne stope (EKS), vodeći računa da se kamatne stope kredita koji su indeksirani u različitim valutama ne mogu upoređivati.

– Obavestite se o dužini trajanja procedure za odobrenje stambenog kredita i predvidite krajnji rok za realizaciju ugovora o kupoprodaji.

– Izmirujte redovno preuzete obaveze po ugovoru o stambenom kreditu jer, u suprotnom, nepokretnost na kojoj je upisana hipoteka može biti prodata kako bi se naplatio dospeli dug.

Iako je na našem tržišu uvrežena praksa da se prvo bira nekretnina, a zatim podiže kredit, sada se na bankarskom nebu pojavila jedna velika olakšica koja će vam itekako značiti prilikom izbora kredita.

Kredit možete da dobijete za kupovinu, izgradnju ili dovršavanje izgradnje nekretnine, za proširenje i rekonstrukciju stambenih objekata ili za refinansiranje stambenih kredita drugih banaka.

Što se tiče uslova, važno je da imate prihod minimum 200 EUR u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu NBS, rok otplate je do 30 godina.

Da vam plastično objasnimo: ako uzimate, recimo, 30.000 evra na 360 meseci, vaša mesečna rata iznosiće 121,35 evra. Sredstva možete da udružite sa supružnikom, roditeljima, rođenom braćom ili sestrama, a jedna od pogodnosti je i mogućnost istovremenog odobravanja kredita za kupovinu stana i adaptaciju istog.

Dobra vest je da će klijenti koji do 31. maja 2018. podnesu zahtev za stambeni kredit biti oslobođeni troška obrade kreditnog zahteva.

O svim detaljima možete da se obavestite OVDE

Na vama je sad samo da ovo proleće dočekate komotno, „svoj na svome“, na novoj adresi.

 

Izvor: Blic

 

Tags
Back to top button