Tužilac zatražio više od 30 godina robije za pljačkaše banke u Sarajevu – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Tužilac zatražio više od 30 godina robije za pljačkaše banke u Sarajevu

Tužilac Dragan Slijepčević izneo je završnu reč na suđenju Amelu Sejfoviću i njegovoj ekipi, optuženom za pljačku „Rajfajzen banke “ i ubistvo nedužnog bicikliste Keme Bašića u Sarajevu.

Svoje izlaganje zaokružio je rečima da se kriminal ne isplati te je za Amela Sejfovića i njegovu sestru Almu, Arifa Hajradinovića, Nizamu Beširević, Harisa Hajrovića i Gorana Šakotu zatražio više od 30 godina zatvora, piše Avaz.ba.

Tužilac Slijepčević je rekao da je tokom nepune dve godine, koliko je trajao dokazni postupak, uspeo dokazati da je ova ekipa ukrala skoro 300.000 KM iz banke. Osvrnuo se na pisma koja je Amel slao iz pritvora svojoj sestri Almi.

Davao joj je upustva šta da radi nakon pljačke jer je Alma tada još uvek bila na slobodi.

Tužilac je pročitao kako joj je Amel napisao sestri da njegovoj devojci kupi verenički prsten, jaknu i čizme, te da pošalje 101 ružu na njenu adresu. Takođe, rekao je Almi da angažuje Kapu (advokat Muhidin Kapo op.a.), te da mu pošalje majice u pritvor i da uzme deo novca sebi.

Tužilac je još kazao kako je veštačenjem zrna metka otklonjena svaka dilema ko je pogodio Bašića, zaštitari ili Sejfović. Zrno metka odgovara automatskom oružju koje je korišteno u pljački, zaključio je tužilac. On je rekao kako teza odbrane da je Sejfović bio finansijski stabilan ne pije vode.

Imaginarni Sejfovićevi prijatelji, novčana pomoć strica te Almin kozmetički salon za tužioca su bili samo taktika odbrane. Tužilac je zaključio da Amel i Alma nemaju dana radnog staža te da svojim radom ništa nisu stekli.

Za Amela Sejfovića je na kraju zatražio jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora, a za njegovu sestru četiri godine. Za Hajradinovića je tražio da mu se izreke kazna od devet godina, dok je za Nizamu Beširević zatražio uslovnu kaznu.

Za Harisa Hajrovića je predložio da se proglasi krivim, ali bez izricanja kazne, jer je pomogao svom bratu Anelu nakon pljačke pa zbog toga ne može biti kažnjen. Za Gorana Šakotu predložio je adekvatnu kaznu, ali nije precizirao koju.

Tags
Back to top button