Jeftinija, lakša i sigurnija plaćanja u EU – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvo

Jeftinija, lakša i sigurnija plaćanja u EU

Jeftinija, lakša i sigurnija elektronska plaćanja treba da budu rezultat revidirane Direktive o platnim uslugama (PSD2), koja se primenjuje od 13. januara, a ima za cilj modernizaciju evropskih usluga plaćanja putem interneta.

Zakonodavstvo PSD2 će zabraniti nadoknade za plaćanje potrošačkih debitnih i kreditnih kartica i promovisati razvoj inovativnih plaćanja putem interneta i mobilnih telefona, prema navodima Evropske komisije, čime će se podstaći i ekonomija.

Druga direktiva o platnim uslugama (PSD2) je osnovni zakon o plaćanjima u EU koji pruža pravnu osnovu za ono što se zove “otvoreno bankarstvo”. Otvoreno bankarstvo će omogućiti adekvatno regulisanim kompanijama da pruže preciznije lične finansijske smernice prilagođene karakteristikama klijenata i pokrenuti plaćanja u ime kupaca samih, a sve to isporučujući sigurno i pouzdano.

Ovo je bitno jer će učiniti plaćanje putem interneta i mobilnih telefona lakšim i pomoći korisnicima da bolje upravljaju svojim finansijama. Takođe će omogućiti korisnicima da bolje uporede kupovine, pružajući korisnicima mogućnost da pronađu najbolje proizvode za sebe.

Otvoreno bankarstvo takođe može: Omogućiti kupcu da kupuje online bez potrebe za platnom karticom, kao što je debitna ili kreditna kartica, iniciranjem plaćanja direktno sa svog bankovnog računa, bezgotovinski.

Pruža klijentima konsolidovani prikaz njihovih računa drugim provajderima. Alternativno, korisnicima bi se mogao ponuditi alat koji će im pomoći u analiziranju transakcija i troškova potrošnje. To bi moglo pomoći klijentima da racionalizuju trošenje ili im pomoći da efikasnije štede svoj novac.  To bi i moglo omogućiti firmi da analizira finansijske podatke klijenta kako bi se izvršila provera pristupačnosti prilikom podnošenja zahtjeva za hipoteku ili zajam.

Koje su prednosti za kupce?

“Predviđamo da će promene pod PSD2 i otvorenim bankarstvom rezultirati razvojem proizvoda i usluga koje korisnicima omogućavaju bolju kontrolu i korišćenje njihovih finansijskih podataka. Beneficije bi lako mogle prevazići plaćanja, finansijskih usluga i e-trgovine. Promene bi mogle pomoći otvaranju novih tržišta koja još ne postoje i podstaći nove učesnike na tržištu. Neki od ovih novih učesnika će ponuditi usluge kako bi pomogli onima u finansijski osetljivim okolnostima. Još uvijek ne znamo sve mogućnosti koje će se pojaviti kao rezultat, ali smo mogli videti ogromne prednosti za kupce. Međutim, sve ovo neće se desiti preko noći. Kao što je to slučaj sa FCA i drugim delovima industrije, vidimo da će razvoj otvorenog bankarstva vjerovatno biti “sporogoreći”, pojasnio je David Song, menadžer u European Developments – Payments, UK Finance.

Saveti za kupce

Podaci o vašem računu ne mogu se deliti sa drugom stranom osim ako se ne slažete sa tim i date vašu eksplicitnu saglasnost. Stoga morate aktivno odlučiti da koristite jednu od ovih usluga. Ako odlučite da koristite ove usluge, kao i sa svakom novom uslugom, veoma je važno da pročitate uslove i odredbe da biste precizno shvatili kojim informacijama će pristupiti i što je važnije, kako će oni koristiti te informacije.  Ako naiđete na neku vrstu neovlašćene aktivnosti ili isplate koju ne prepoznajete na vašem računu, razgovarajte sa svojim provajderom računa što je prije moguće.

Indikator

Tags
Back to top button