Preko 1.000 privrednika uvelo bezgotovinsko plaćanje kroz POS program – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEElektronsko bankarstvoPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Preko 1.000 privrednika uvelo bezgotovinsko plaćanje kroz POS program

Više od 1.000 malih privrednika u Srbiji uvelo je bezgotovinsko plaćanje kroz POS program, očekujući da će to doprineti razvoju njihovog biznisa, objavljeno je danas na predstavljanju rezultata tog programa.

Među prijavljenima najviše je preduzetnika – 78 odsto, dok je 22 odsto mikro i malih firmi.

Najviše prijava, 45 odsto stiglo je od trgovaca, a nešto manje od četvrtine zainteresovanih su ugostitelji. Slede prerađivačka industrija, privatne ordinacije, pružaoci pravnih i drugih stručnih usluga.

POS program sprovodi Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, koja je projekat Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i kompanija Mastercard i Visa, a podršku pruža nemačko savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Ministarstvom finansija Srbije.

„Očekujemo da će POS program doprineti jačanju sektora malih i srednjih preduzeća i smanjenju poslovanja mimo propisa. Instalirana je polovina uređaja i prosečni promet po svakom od njih premašio je 115.000 dinara. Vrednost prometa raste iz meseca u mesec što nam potvrđuje da građani sve više koriste bezgotovinska plaćanja“, rekao je generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

Direktorka kompanije Mastercard za tržište Srbije, Crne Gore i BiH Jelena Ristić istakla je da je cilj POS programa da se do 2025. pomogne širenje prihvatne infrastrukture za bezgotovinska plaćanja na još 25.000 prodajnih mesta i tako građanima ponudi više izbora pri kupovini, a malim biznisima pomogne da unaprede poslovanje.

Savetnica u Ministarstvu finansija Ana Jović ocenila je da je veći udeo bezgotovinskih plaćanja jedan od glavnih načina da se siva ekonomija smanji, što je prioritet Vlade Srbije.

„Postoje brojni načini bezgotovinskog plaćanja, poput softvera za onlajn kupovinu ili plaćanja putem mobilnog telefona ili tableta, a Narodna banka razvila je instant plaćanja kako bi se novac u par minuta preneo sa računa na račun. U okviru sprovođenja Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije radićemo više na edukaciji građana i privrede i zajedno sa Ministarstvom prosvete želimo da radionice o finansijskoj pismenosti uvedemo i u škole“, istakla je Jović.

Istraživanje o finansijskoj pismenosti u Srbiji pokazalo je da su građani na postavljena pitanja dali 42 odsto tačnih odgovora, od čega oko 40 odsto na pitanja o bezgotovinskim plaćanjima, dok je privreda imala 48 odsto tačnih odgovora.

Utvrđeno je da trenutno 44 odsto privrednika pruža mogućnost plaćanja karticama. Trećina je POS terminale uvela u poslednje dve godine, a najčešće zbog potreba kupaca.

U Srbiji, po rezulatima istraživanja, tri od pet građana češće plaćaju gotovinom, a blizu polovine stanovništva nikad ne kupuje putem interneta, iz straha od prevare ili samo navike da proizvod vide uživo.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button