Tek petina zaduženih u “švajcarcima” iskoristila modele NBS za rešenje svog problema – Bankar.rs
NBS

Tek petina zaduženih u “švajcarcima” iskoristila modele NBS za rešenje svog problema

Ni niske kamatne stope na stambene kredite nisu, tokom protekle godine, uticale na porast broja odobrenih zajmova za kupovinu nekretnina.

Naprotiv, ovi zajmovi beleže blagi pad tokom proteklih 12 meseci, pa ni privlačne kamatne stope ispod tri odsto u slučaju kada je dug vezan za evro, nisu uspele da preokrenu situaciju.

 Uz nisku kreditnu sposobnost građana, u Udruženju banaka Srbije ocenjuju da je reč o verovatno već “malo zasićenom tržištu”. Podaci Kreditnog biroa pri ovom udruženju pokazuju da građani u Srbiji trenutno otplaćuju 107.353 stambena kredita. Do poslednje rate preostalo im je da plate još ukupno 377,9 milijardi dinara. Veći deo ovog iznosa, ravno 80 odsto, odnosi se na dug u evrima, a preostalo na dug u švajcarskim francima.

Kroz zajmove u “švajcarcima”, u našoj zemlji se trenutno otplaćuju ukupno 17.684 stana. Njihovi vlasnici, prema podacima Udruženja, bankama treba da vrate još 77,22 milijarde dinara. Ovi dužnici u proteklom periodu suočili su se sa velikim problemom u otplati, s obzirom da je franak ojačao prema evru, što je gotovo udvostručilo glavnice njihovih kredita. Nezadovoljni sa ponuđenim načinima rešavanja svog problema od strane banaka (reč je o četiri modela rešenja koje je omogućila Narodna banka Srbije), većina ovih dužnika nije htela da sa bankama sklapa dodatne anekse ugovora. Očekuju da će njihova udruženja izdejstvovati povoljnija rešenja.

– Prema dostavljenim podacima iz izveštaja banaka, zaključno sa 30. novembrom 2017. godine, 3.337 korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, nakon dobijanja odgovarajućih ponuda od banaka, podnelo je zahtev za zaključenje aneksa ugovora o kreditu u skladu sa Odlukom o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti. To je 20,21 odsto uručenih obaveštenja – rečeno je “Novostima” u NBS.

STRUKTURA U EVRIMA

I kod evro-zajmova je slična struktura, kao kod onih vezanih za franke. Najviše dužnika pazarilo je upravo stanove vredne do pet miliona dinara. Takvih kredita ima ukupno 64.043. Tek petina ovog broja – 12.962, odnosi se na kredite vredne od pet do deset miliona dinara, dok manjih kredita do jedan milion ima 10.471. Ostali čine 2,5 odsto ukupnog broja ovih zajmova.

Izvor: Večernje Novosti

Tags
Back to top button