Trampova “čestitka” bankarima: Udarac od 5 milijardi dolara – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKE

Trampova “čestitka” bankarima: Udarac od 5 milijardi dolara

Američka banka Goldman Saks očekuje udarac od pet milijardi dolara na dobitke ostvarene u četvrtom kvartalu, kao i u celoj 2017. zbog usvojenih poreskih reformi.

Ova njujorška banka je među prvima objavila detalje o tome kako će promene poreskog zakona uticati na način upravljanja novcem “parkiranim” u inostranstvu, navodi agencija AP.

Dve trećine štete, koju Goldman Saks procenjuje na ukupno pet milijardi dolara, duguju se promeni poreza na repatrijaciju sredstava, odnosno na troškove vezane za vraćanje novca iz inostranstva u SAD, saopštila je banka.

Ostatak se odnosi na “efekte sprovođenja teritorijalnog poreskog sistema i ponovne procene odloženih poreskih sredstava po nižim stopama korporativnog poreza”.

Nova poreska reforma uvodi diskontovani jednokratni namet na novac koji se drži u inostranstvu od 15,5 odsto na zaradu u gotovini ili u drugoj likvidnoj aktivi, i od 8,0 odsto na zaradu od teže utržive imovine. Američka kompanije su pronašle način da ne kršeći zakone prebace svoj kapital u inostranstvo kako bi izbegle više korporativne poreske stope u SAD.

Očekivalo se, međutim, da će izmene poreskog zakona naterati neke od njih da vrate novac u zemlju. Procenjuje se da američke firme u inostranstvu drže oko 2.500 milijardi dolara ili više.

Izvor: b92.net

Tags
Back to top button