Tabaković: Nova radna mesta i sigurnije plate – Bankar.rs
BANKENBSSLIDER

Tabaković: Nova radna mesta i sigurnije plate

Stabilnost je postala simbol za stanje u državi, rekla je guverner NBS.

Uspešno završena osma revizija aranžmana iz predostrožnosti sa MMF i priznanja međunarodnih rejting agencija za postignute makroekonomske rezultate u Srbiji, dva su osnovna, nerazdvojiva događaja koja su obeležila godinu za nama, ocena je guvernerke Narodne Banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Tabaković za Tanjug objašnjava da su ovi uspesi rezultati rada i NBS, te da je većina realizovanih ciljeva uticala na to da kurs dinara ostane na stabilnom nivou i da, kako kaže, stabilnost bude sinonim za stanje u državi.

“U značajne rezultate bih uvrstila konačno priznanje dve rejting agencije ‘Standard and Poor’ i Fitča, prema kojima su makroekonomski pokazatelju u Srbiji značajno poboljšani, iako nismo članica Evropske unije, ali jesmo na putu ka EU i ostvarujemo rezultate toliko dobre i povoljne da ćemo i dalje biti povoljna destinacija za ulagače u Srbiju“, kaže Tabaković.

Visok nivo direktnih stranih investicija koji će do kraja ove godine, uverena je, preći dve milijarde evra neto, jeste nešto što je, primećuje, prethodilo takvom rejtingu, ali ga je i uslovilo. Uverena je da će i u narednoj godini dinar biti stabilan te da će rast ekonomije biti održiv po stopi od najmanje 3,5 procenata.

“Ključna reč koju često koristim i tačka u kojoj se susreću interesi svih građana Srbije i svih koji sa građanima žele da rade, jeste upravo stabilnost”, ističe Tabaković.

Objašnjava da iza osme revizije aranžmana sa MMF-om stoji prilično truda i rada, te da bez obzira što, kako kaže, građani nisu dovoljno informisani o načinu na koji je to postignuto, bitno je da mogu da vide rezultate.

“Nisu to odvojene stvari jer nam je život, ekonomija, nešto što je ispreplitano na isti način kako je ispreplitana monetarna i fisklana politika. Tako su i politička i finansijska stabilnost međusobno uslovljene i vezane. Na isti takav način građani moraju da sagledaju i efekte tih dobrih ocena koje dobijamo i konačno smo ih dobili, a zaslužili smo ih i mnogo ranije”, objašnjava Tabaković.

Očekuje da zahvaljujući novootvorenim radnim mestima i fabrikama u ovoj godini inflacija naredne godine ostane u granicama cilja i bude nešto niža od tri procenta. Tabaković veruje da će tekući platni deficit u 2018. godini biti pokriven direktnim stranim investicijama što, kako ocenjuje, znači da će se stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta i sigurnije plate.

 

Izvor: b92.net

Tags
Back to top button