Stručnjaci UniCredita otkrivaju šta će biti sa naftom i evrom 2018. – Bankar.rs
FOREX

Stručnjaci UniCredita otkrivaju šta će biti sa naftom i evrom 2018.

“Očekujemo da će 2018. biti godina stabilnog rasta, viših prihoda i snažnijeg evra.

S obzirom na to da će monetarna politika ključnih centralnih banaka biti tek neznatno stroža, vidimo prednosti ulaganja u rizične klase imovine, naročito u akcije kompanija iz evrozone i tržišta u nastajanju”, izjavio je glavni ekonomista UniCredita Erik Nielsen.

Procene UniCreditovog odeljenja za istraživanja su da će u SAD ekonomski rast dogodine doživeti kratkoročno jačanje zahvaljujući planiranoj poreskoj reformi, ali će Američke federalne rezerve verovatno u tri navrata podizati kamatne stope, tako da će američka desetogodišnja obveznica krajem 2018. dostići prinos od 2,75 odsto.

Prognoze za 2018. godinu temelje se na pretpostavci da će se nedavno povećanje cena nafte zadržati nekoliko meseci, ali da napetosti na Bliskom istoku neće dovesti do većih poremećaja u snabdevanju. Predviđa se postepeni pad cena nafte od sledećeg proleća, kad bi trebalo da se vrate u raspon od 55 do 60 dolara za barel.

U izveštaju se navodi i da najveći pojedinačni kratkoročni rizik po prognozu predstavlja nedavni porast napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

 

Izvor: gdeinvestirati.com

Tags
Back to top button