Beogradska berza: Bolji promet, indeksi u minusu – Bankar.rs
BERZA

Beogradska berza: Bolji promet, indeksi u minusu

 Kraj trgovačke nedelje doneo je nešto bolji promet na Beogradsku berzu, a indeksi su pali.

BELEX15 oslabio je 0,5 odsto, na 743,52 poena dok je BELEXline pao 0,3 odsto, na 1.624,24 poena. Ukupno je ostvareno 263 miliona dinara prometa.

Komercijalna banka (BSE:KMBN) bila je najtrgovanije izdanje dana sa 6,2 miliona dinara prometa uz pad cene od 1,2 odsto, na 1.883 poena. Predsednik OTP Grupe i generalni direktor OTP banke u Mađarskoj Šandor Čanji izjavio je da je ta bankarska grupacija spremna za nove akvizicije u Srbiji. Čanji je na konferenciji za novinare rekao da, ukoliko se na tržištu Srbije budu pojavile još neke odgovarajuće banke, OTP će biti spremna da i njih otkupi, a kako je dodao, zainteresovanost postoji za Komercijalnu banku, iako ona još nije na tenderu.

Naftna industrija Srbije (BSE:NIIS) imala je 1,4 miliona dinara trgovine uz nepromenjenu cenu od 700 dinara.  Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Integrisanu korporativnu strategiju razvoja Društva do 2025. godine kojom su postavljeni temelji za dalji razvoj u izazovnim makroekonomskim uslovima sa ciljem povećanja vrednosti kako za akcionare, tako i za zaposlene i zajednicu u kojoj NIS posluje. Usvajanje nove strategije razvoja omogućiće da NIS i u narednom periodu ostane veliki poslodavac koji značajno doprinosi budžetu Srbije uplatama po osnovu poreza i dividendi. U periodu do 2025. godine planiran je rast pokazatelja EBITDA od prosečno 4 odsto godišnje. Takođe, do 2025. godine predviđen je obiman program investicija u iznosu od 2,2 milijarde dolara čime će NIS ostati u samom vrhu liste najvećih domaćih investitora.

Aerodrom Nikola Tesla (BSE:AERO) imao je 1,2 miliona dinara prometa, a cena je spuštena 1,2 odsto, na 1.458 dinara.  Iranska aviokompanija Iran Air planira da uvede direktnu liniju između Teherana i Beograda već od zimske sezone. Kako prenosi portal Aviatica, iranska nacionalna aviokompanija je podnela zahtev za izdavanje dozvole za obavljanje redovnog saobraćaja na liniji između Teherana i Beograda.

Dobitnik dana bio je Vital (BSE:VITL) koji je uzleteo 14,1 odsto, na 799 dinara, uz promet od gotovo 139 hiljada dinara.

Tags
Back to top button