Kostić brži od Soroša u trci za Gorenjsku banku – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDER

Kostić brži od Soroša u trci za Gorenjsku banku

AIK banka, odnosno biznismen Miodrag Kostić, postala je većinski vlasnik Gorenjske banke u Sloveniji, i to s udelom od 75,99 odsto.

 

AIK banka je postala ubedljivo najveći vlasnik Gorenjske kada je Upravni odbor kompanije „Sava” odobrio preuzimanje. S obzirom na to da su već imali 20,99 odsto, lako su stigli i do većeg udela. Na prodaju su ponuđene i akcije koje su imali „Telekom Slovenije”, „Iskratel” iz Kranja te osiguravajuća kuća „Triglav”.

Glavni konkurenti za preuzimanje Gorenjske banke bili su fondovi, i to „Kvantum stratedžik partner”, iza kojeg je Džordž Soros, i „Apolo fond”. Potonji su nam poznati i nije prvi put se pojavljuju da pazare u regionu. Pre dvije godine bili su najozbljniji kandidat za kupovinu „Telekoma Srbija”, odnosno za udeo od 58 odsto nudili su 1,2 milijardu evra. Kao što znamo, ponuda nije naišla na odobravanje.

U AIK banci kažu da su nakon preuzimanja većinskog vlasništva u Gorenjskoj banci korak bliže da se pozicioniraju kao jedna od vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi. Strategija širenja u bankarstvu treba da doprinese širenju privrednih aktivnosti i na druge sektore u regionu.

Osim Gorenjske banke, Miodrag Kostić je vlasnik AIK banke i Alfa banke, koja sada posluje pod starim imenom JU banka.

Kostićeva AIK banka ponudila je oko 300 evra po dionici za kupovinu banke. S obzirom da je AIK banka već imala gotovo 21 odsto dionica, Kostić će za sve dionice Gorenjske banke morati da plati oko 80 miliona evra, objašnjava ljubljanski Dnevnik.

Tags
Back to top button