Gde se nalazi najveće nalazište litijuma na svetu? – Bankar.rs
Uncategorized

Gde se nalazi najveće nalazište litijuma na svetu?

U Americi je pronađeno možda najveće nalazište litijuma ikada na svetu. Po procenama, ovo nalazište bi moglo da sadrži čak 40 miliona tona retkog metala, a dosadašnji rekord je 23 miliona tona.

Nalazište litijuma otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona može da sadrži do 40 miliona tona retkog metala. Ovo je verovatno najveće nalazište na svetu, što bi moglo da ima ogroman uticaj na industriju električnih vozila, navodi nova studija.

Procenjuje se da ležište skriveno u kalderi Mekdermit sadrži između 20 miliona i 40 miliona tona litijuma, što bi bilo skoro duplo više od trenutnog rekorda od oko 23 miliona metričkih tona pronađenog tokom leta ispod bolivijske solane, izvestili su istraživači u Science Advances, a prenosi Kamatica.

To bi, takođe, značajno povećalo ukupne američke rezerve litijuma, koje su ranije procenjene na svega jedan milion metričkih tona.

Belgijski geolog Anuk Borst (Anouk Borst) rekao je da ako se procena pokaže tačnom, iznenadna prevelika količina američkog litijuma — metala koji traže proizvođači električnih vozila — može imati globalne posledice.

„To bi moglo da promeni dinamiku snabdevanja litijumom na globalnom nivou, u smislu cene, sigurnosti snabdevanja i geopolitike. SAD bi imale sopstvene zalihe litijuma i industrije bi se manje plašile nestašice snabdevanja“, rekao je Borst za Chemistry World.

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procene da će zalihe „belog zlata“ opasti do 2025. godine, a Kina, SAD i nekoliko južnoameričkih zemalja se bore da pronađu velika ležišta kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Pol A. Džejkobson (Paul A. Jacobson), finansijski direktor najpoznatije automobilske kompanije General Motors, rekao je investitorima sredinom juna da se „već suočavaju sa rizikom“ smanjene količine litijuma, objašnjavajući da je GM kupio udele u rudarskim poduhvatima.

„Moramo da imamo partnerstva sa ljudima koji nam mogu nabaviti litijum u obliku koji nam je potreban“, rekao je Džejkobson.

Žurba za nabavkom belog zlata je, takođe, pojačana planom o čistoj energiji predsednika Bajdena, koji poziva da električna vozila čine oko 50 odsto svih prodatih automobila do 2030. godine.

Administracija se zalagala za ulaganje 7,5 milijardi dolara u stanice za punjenje električnih vozila širom zemlje.

Tomas Benson, geolog u kompaniji Lithium Americas Corporation koji je koautor nove studije, očekuje da bi rudarenje u nalazištu Mekdermit Kaldera moglo početi do 2026. godine.

Istraživači iz kompanije Lithium Americas Corporation, GNS Science i Oregon State University objasnili su da su jedinstveni uslovi eksplozije ove lokacije pre 16 miliona godina stvorili idealno stanje za formiranje čestica bogatih litijumom.

Sama Nevada je bila veliko nalazišta litijuma, ali na ovoj lokaciji bilo je protivljenja, jer su zaštitnici prirode, američki starosedeoci, pa čak i NASA, nastojali da blokiraju rudarenje u toj oblasti.

Rudnik Mekdermit Kaldera nalazi se pored rudnika Taker Pas, u kojem su u poslednje tri godine bili prisutni protesti domorodačkog plemena, ali i brojni pravni izazovi.

Kamatica

Back to top button