17 godina Mtela u Crnoj Gori: Od novajlije na zasićenom tržištu do apsolutnog tržišnog lidera – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

17 godina Mtela u Crnoj Gori: Od novajlije na zasićenom tržištu do apsolutnog tržišnog lidera

Danas, 17 godina od ulaska na crnogorsko tržište telekomunikacija, kompanija Mtel (ćerka kompanija Telekoma Srbija grupacije) je vodeća po broju korisnika mobilne telefonije, uprkos činjenici da su ušli poslednji na uveliko zasićeno tržište, 2007. godine.

Na kraju prošle godine bili su vodeći po broju kartica – Mtel sa preko 482 hiljade korisnika ili 36,7 odsto tržišnog učešća u Crnoj Gori.

Ono što Mtel izdvaja je što je tek 2007. ušao na tržište, gde su postojeći operateri mobilne telefonije tada zajedno držali 784 hiljade kartica, više nego što Crna Gora ima stanovnika, pa je ukupan uspjeh ovakvog ulaska na tako zasićenom tržištu mobilne telefonije time veći.

Nastavljen je rast, i na kraju marta, prema poslednjim podacima EKIP-a, i dalje su bili vodeći po broju kartica,  jer je, od ukupnog broja 1.287.377 korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori, najviše korisnika imao opet Mtel, sa  497.359 korisnika mobine telefonije.

O tom rastu je, prilikom promocije Mtel-ove 5G mreže govorio i idejni tvorac Mtela u Crnoj Gori, prvi čovek Telekoma Srbija  Vladimir Lučić, koji se prisetio dana kada je 2006. raspisan tender za treću licencu u Crnoj Gori, i upravo on imao projektni zadatak da vodi prvi deo, dobijanje licenci, kao i da se nakon toga sve inžinjerski „stavi na papir”.

-Sada, posle ovoliko godina, koliko se Mtel razvio, moram kazati da sam ponosan, jer je Mtel uradio nešto što je u principu smatrano nemogućim – da dođe na zasićeno tržište mobilne telefonije, a došli smo kao treći operater kada je već bilo 100 odsto penetracije; i na zasićeno tržište interneta i televizije – i ne samo što smo sada broj 1, nego smo izgradnjom optičke mreže postavili Crnu Goru u red najrazvijenijih evropskih zemalja  po broju optičkih priključaka i po kilometrima optike po broju stanovnika, i to isto planiramo i sa 5G-om- kazao je Bankaru Lučić nedavno, tokom promocije  5G mreže.

U ovoj kompaniji imaju još razloga ta ponos kada je riječ o rezultatima.

U prošloj godini  imali su najveći rast dobiti, a ujedno i najbolji rezultat, sa proknjiženih skoro 28,5 miliona evra čiste zarade. Mtel je, u ondosu na ostale teekomunikacione operatere ostvario najveću EBITDA zaradu, preko 61 miliona evra na kraju prethodne godine. Sve telekominikacione kompanije su u 2023.  ostvarile u Crnoj Gori  zavidan rast prihoda, a u grafiku u nastavku se vidi trend za posljednje 4 godine.

Lidersku poziciju u ovom periodu je držala upravo kompanija Mtel, koja je prošle godine uspela da ovu stavku uveća za preko 36 odsto, na preko 111 miliona eura ukupnih prihoda.

Najveći poslodavac u branši, po meri dece i porodice

Kada je reč o zaposlenima, zapošljavali su najviše u ovoj branši na kraju 2023 (imali su 487 radnika), i zaposleni u Mtelu ostvarili su najveći prihod po zaposlenom, kao i najveći rezultat pre oporezivanja.

Kompanija MTEL dobitnik je i ovogodišnje nagrade Asocijacije menadžera Crne Gore za najboljeg poslodavca po meri dece i porodice, što predstavlja još jedno svedočanstvo o doprinosu kompletnoj crnogorskoj društvenoj zajednici.

– “Mi vodimo računa o svakom zaposlenom ponaosob, a briga za jednog čoveka je briga i pažnja za celu njegovu porodicu. Porodica je mesto odakle sve počinje. Porodica je ključ svakog uspeha. Pružajući sigurnost, motivaciju, stalnu priliku za napredovanje, profesionalni ali i lični rast zaposlenih, kompanija MTEL pokazuje da se uspeh ne meri samo brojkama na papiru, već osmesima jedne porodice” – kazao je, prilikom dobijanja nagrade izvršni direktor MTEL-a Zoran Milovanović, i poručio da je kompanija, na čijem je čelu, vođena vizijom budućnosti koja nudi jednake mogućnosti za sve.

Tags
Back to top button