Bogoljub Karić po treći put proglašen za najmenadžera: Nagrada koja inspiriše za nove uspehe i razvoj regiona – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Bogoljub Karić po treći put proglašen za najmenadžera: Nagrada koja inspiriše za nove uspehe i razvoj regiona

Na poslovnoj konferenciji “Zajedničko regionalno tržište” koja je održana 27. juna u Sarajevu, Bogoljubu Kariću je još jednom dodeljeno ovo priznanje za njegovu posvećenost razvoju regiona i unapređenju međusobne saradnje. Karić, koji je već dva puta dobijao ovu prestižnu nagradu – 2005. i 2016. godine – istakao je značaj i motivaciju koju ona pruža u njegovim naporima da region postane ekonomski jači i stabilniji.

Porodica Karić, sa Bogoljubom na čelu, ima dugu i uspešnu istoriju u poslovnom svetu. Od svojih početaka, Karići su se istakli kao pioniri u brojnim industrijama, uključujući telekomunikacije, građevinarstvo i bankarstvo. Njihova poslovna imperija, koja je započela kao skromni porodični biznis, danas je jedna od najuspešnijih i najpoznatijih u regionu. Bogoljub Karić, kao vizionar i lider, odigrao je ključnu ulogu u širenju i jačanju poslovanja porodice Karić. Njegova sposobnost da prepozna prilike i inovativni pristup poslovanju doveli su do uspostavljanja brojnih uspešnih projekata i inicijativa koje su značajno doprinele ekonomskom razvoju regiona.

“Posebno me raduje što sam danas u Sarajevu, gradu koji povezuje različitosti, kao i naš region koji obiluje različitostima. Na žalost, te različitosti često ne znamo iskoristiti na pravi način, što nas deli umesto da nas zbližava”, rekao je Bogoljub Karić u svom obraćanju.

Jedna od ključnih tema njegovog govora bila je inicijativa za osnivanje Fonda za porodične kompanije, koja ima za cilj očuvanje i unapređenje porodičnih biznisa iz generacije u generaciju. “Kako omogućiti kontinuitet biznisa porodične kompanije? Razmatrao sam različite modele, uključujući ulazak Fonda u vlasničku strukturu, gde bi jedan deo vlasništva zadržala porodica, a sve sa ciljem održavanja porodične kompanije u životu”, istakao je osnivač najuspešnije porodične poslovne grupe sa ovih prostora.

Bogoljub Karić je takođe govorio o potrebi za zaustavljanjem talasa masovnog iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi iz regiona. “Uveren sam da sa dobrim ekonomskim politikama i implementacijom na terenu ne samo da ćemo zaustaviti masovno iseljavanje, već ćemo pokrenuti povratak u naš region”, poručio je Karić u svom obraćanju i istakao kao najpozitivniji primer zalaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uspeo da u Srbiji organizuje EKSPO 2027, koji se s pravom naziva Olimpijada u biznisu. Ova ogromna investicija od čak 17 milijardi evra koja će da se slije u Srbiju, treba da bude ključna tačka oko koje će da se okupi ceo region i da zajedničkim snagama gradi budućnost. Primer predsednika Vučića treba da slede svi predstavnici vlasti iz regiona, koji treba da postave zajednički cilj i da iskoriste EKSPO 2027 kao jedinstvenu priliku za prosperitet.

Karić je posebno istakao značaj ulaska zemalja regiona u Evropsku uniju kao mehanizma za obezbeđivanje trajne stabilnosti i ekonomskog napretka. “Ulaskom u EU prestaju svi potresi i pretresi u regionu. Perspektiva članstva je najbolji mogući mehanizam za obezbeđivanje trajne stabilnosti”, rekao je Bogoljub Karić i naglasio svoju nameru da se obrati Evropskoj komisiji sa inicijativom za stvaranje Fonda za porodične kompanije.

Na kraju je apelovao na formiranje Regionalnog saveta za ekonomsku obnovu i preporod, koji bi okupio najbolje stručnjake i ponudio svoje usluge vladama regiona. “Ekonomija traži obim, saradnju i sinergiju. Regionalna saradnja je ključna jer se većina ekonomskih aktivnosti odvija upravo u regionu”, zaključio je Bogoljub Karić.

Tags
Back to top button