U Indiji je upravo stvorena četvrta najveća banka na svetu – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERUncategorized

U Indiji je upravo stvorena četvrta najveća banka na svetu

Najveći indijski privatni zajmodavac HDFC banka je završila svoje spajanje sa Housing Development Finance Corporation (HDFC), najvećim hipotekarnim kreditorom u zemlji.

Spajanje je stupilo na snagu 1. jula, nakon odobrenja akcionara i regulatora.

Spojeni entitet će biti četvrta najveća svetska banka po tržišnoj kapitalizaciji na svetu — iza JPMorgan Chase, Industrijske i komercijalne banke Kine i Banke Amerike, rekao je Soumia Rajan, izvršni direktor i osnivač kompanije Waterfield Advisors sa sedištem u Mumbaju.

„Ovo je odlučujući događaj na našem putu i ​​uveren sam da će nam naša kombinovana snaga omogućiti da stvorimo holistički ekosistem finansijskih usluga“, rekao je u petak Sashi Jagdishan, izvršni direktor HDFC banke.

„Dok se krećemo putem koji je pred nama, prihvatićemo izazove kao prilike, učiti iz našeg iskustva i nastojati da budemo merilo uspeha i integriteta u industriji finansijskih usluga“, rekao je on u saopštenju za javnost .

Detalji spajanja

Spajanje se dogodilo u subotu, oko 15 meseci nakon što je ugovor prvi put objavljen.

HDFC banka je u aprilu prošle godine objavila da će kupiti svoju matičnu kompaniju Housing Development Finance Corporation, najvećeg zajmodavca za stambeno finansiranje u Indiji, u ugovoru o svim akcijama vrednim 40 milijardi dolara, piše CNBC.

Spajanje je sprovedeno efikasno zbog „zajedničke kulture“ koju obe kompanije imaju, rekao je Nilesh Shah, ​​generalni direktor Kotak Mahindra Asset Management.

Akcionari HDFC će dobiti 42 akcije HDFC banke na svakih 25 akcija koje poseduju, a HDFC će prestati sa radom na indijskom tržištu akcija 13. jula.

Novi entitet sada ima tržišnu kapitalizaciju od približno 172 milijarde dolara, rekao je Rajan, dodajući da će postati druga najcenjenija kompanija u Indiji po tržišnoj kapitalizaciji posle Reliance Industries

Šta donosi spajanje?

„Ove dve moćne kompanije koje se spajaju trebalo bi da imaju materijalni uticaj na rast i širenje baze klijenata u danima koji dolaze“, rekao je Shah i dodao: „Dakle, za njih jedan plus jedan treba da bude 11, a ne dva ili tri. Oni moraju da iskoriste ove sinergije kako bi stvorili još bolju organizaciju od one koja je već stvorena“.

U prezentaciji HDFC investitorima, hipotekarni zajmodavac je istakao sinergije uključujući pristup nižim troškovima finansiranja, operativnu efikasnost i širu distributivnu mrežu HDFC-a.

Takođe će postojati prilike za unakrsnu prodaju jer 70% klijenata HDFC-a nema bankovni račun u HDFC banci, navodi se u prezentaciji. Pored toga, od 71 miliona klijenata HDFC Banke, „samo 5% ima hipoteku od drugih provajdera hipoteke, a samo 2% ima hipoteku od HDFC-a“.

Pre spajanja dva entiteta, HDFC je bila „organizacija koja je većini ljudi davala hipoteke i stambene kredite u Indiji, koje nikada nisu mogli da imaju u prošlosti“, rekao je Rajan iz Waterfield Advisors-a.

Spajanje je bilo „neizbežno“ i sada korisnicima daje pristup paketu usluga i većoj distributivnoj mreži, dodala je ona.

Oba analitičara su se složila da se više takvih spajanja može videti u Indiji.

„U ovom slučaju, imali ste situaciju hipotekarnog zajmodavca, a imali ste slučaj čiste banke i mogli ste da pronađete sinergiju. Isto tako, ako postoje drugi samostalni subjekti koji su specijalizovani za određene usluge – koje bi mogle biti komplementarne većoj banci – mislim da će i oni početi da se igraju [u spajanju]”, dodao je on.

Sash je rekao da HDFC banka nije deo MSCI indeksa tržišta u razvoju, ali sada može biti uključena.

Spajanje daje novom entitetu „brzo rastuću priliku“ za globalne investitore koji žele da kupe indijski bankarski sektor, istakao je Sash.

„To je uvek bila opklada bez indeksa, ali uprkos tome investitori su se osećali prijatno da je poseduju. Biti deo indeksa će sada zaista pozitivno dovesti mnogo više novih investitora u HDFC banku“, rekao je Sash.

Akcije HDFC banke su porasle za 4,5% od početka godine, dok su akcije HDFC- a porasle za 7% u istom periodu, prema podacima FactSet-a.

Morgan Stanley je takođe rekao da je spajanje HDFC-a i HDFC banke sinergijsko, pri čemu HDFC banka dobija pristup osiguranom i dugotrajnom hipotekarnom proizvodu za maloprodaju, kao i velikoj bazi klijenata. Paket proizvoda HDFC banke, njen direktan pristup osiguranju i geografski domet su superiorniji u odnosu na većinu privatnih banaka, saopštila je strana brokerska kuća.

Morgan Stanley očekuje ponovnu ocenu HDFC banke u narednoj godini jer vidi da će profitabilnost nakon spajanja (RoA) ostati u rasponu od 1,9 – 2 procenta i očekuje da će se rast kredita ubrzati na 18 procenata tokom sledeće godine, u poređenju sa trenutnim pro forma spojenim rastom kredita od 15-16 odsto.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button