Kinesko-srpska kreditna saradnja: Ove godine za rate izdvajamo 178 miliona dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTIUncategorized

Kinesko-srpska kreditna saradnja: Ove godine za rate izdvajamo 178 miliona dolara

Poslednji izveštaj Uprave za javni dug, zaključno sa februarskim podacima, kaže da kineskoj EXIM banci (Export – Import Bank Of China) dugujemo ukupno 2,67 milijarde evra.

„Ritam zaduživanja“ od polovine prošle godine bio je takav da je dug Srbije prema tom kreditoru iznosio 2,37 milijardi evra, da bi do februara porastao za ukupno 300 miliona evra. Kineske kredite uglavnom podižemo u dolarima, pa tako podaci iz republičkog budžeta za 2024. godinu kažu da ćemo ove godine za otplatu pozajmica izdvojiti 178 miliona dolara – ali i da imamo i kredite sa počekom.

Lista projekata za koje smo se zadužili kod kineske EXIM banke pobrojana je u republičkom budžetu, a među ukupno 13 najstariji je „Projekat sistem NUCTECH za inspekciju kontejnera/vozila“ iz 2014. godine, koji bi trebalo da otplatimo sledeće godine. Ovogodišnja rata kredita iznosi nešto više od 17 miliona juana ili oko 2,2 miliona evra.

Daleko poznatija je izgradnja mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama. Za taj projekat rate teku od 2016. godine, a ovogodišnja iznosi 16,05 miliona dolara. Ovaj kredit biće otplaćen 2029. godine.

Za izgradnju deonice autoputa „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Ljiga ove godine plaćamo 20,06 miliona dolara, a poslednja rata dospeva 26. januara 2034. godine. Kada je reč o „Milošu Velikom“, kineskoj EXIM banci platićemo i 13,24 miliona za deonicu od Surčina do Obrenovca kao i prvu ratu za deonicu Preljina-Požega u iznosu od 11,28 miliona dolara.

Export-Import Bank of China kreditirala je i projekte u sektoru železnice i energetike.

Za „modernizaciju i rekonstrukciju mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije“, odnosno deonicu Beograd Centar-Stara Pazova brze pruge, ove godine nam dospeva rata od 19,84 miliona dolara, a kredit ćemo otplatiti 2037. godine.

Na naplatu stiže i ovogodišnja rata od 17,08 miliona dolara za deonicu te pruge od Novog Sada preko Subotice do Kelebije, što je pozajmica koju ćemo otplaćivati do 2039. godine. Kod energetskih projekata, dva uveliko otplaćujemo, dok za jedan ide „poček“.

Izvor: Biznis.rs

 

Tags
Back to top button